Demanen 4 anys per a tres empresaris per blanquejar diners de la droga

La defensa sol·licita l’absolució dels processats en considerar provat l’origen legal dels diners

Demanen 4 anys per a tres empresaris per blanquejar diners de la drogaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va jutjar ahir tres empresaris de Formentera acusats del delicte de blanqueig de diners provinents del tràfic de droga. El ministeri fiscal demana per a cadascun dels processats una pena de quatre anys de presó, part condicional, a més d’una multa de 800.000 euros a pagar entre les tres parts i el comís de tots els béns.

Etiquetes:

La fiscalia, basant-se en els informes de la investigació, considera que els nombrosos moviments amb grans quantitats de diners que es feien entre els tres acusats podrien posar de manifest un possible origen il·lícit. A més, un dels processats va ser controlat per la guàrdia civil l’any 2003, quan va recollir un paquet de sis quilos d’haixix a la costa d’Eivissa. Tot i exposar la seva innocència en el cas, va ser condemnat per la justícia espanyola després d’arribar a un acord de conformitat. Va ser arran d’aquest cas quan l’establiment bancari andorrà en què l’home tenia un compte va sospitar que els diners podrien provenir del tràfic de drogues.

Els tres van deixar clar que cap no ha estat mai relacionat amb el món de les drogues. També van explicar que els moviments continus que feien entre els comptes bancaris responen a unes compensacions que es feien entre si, ja que s’ajudaven mútuament deixant-se diners en efectiu a Formentera, quan algun en necessitava per a fer alguna inversió, i que després es retornaven a Andorra. La fiscalia també va interrogar-los pels diversos contractes aportats per la defensa com a prova que els diners dels comptes andorrans provenien d’activitats legals. Un dels documents feia referència a l’ar­ren­dament de deu anys de l’hostal d’un dels processats a l’empresa d’un altre dels acusats, el qual també el va arrendar a un conegut operador turístic italià per poder explotar-lo durant una dècada. Part d’aquests diners provinents de l’empresa italiana van ser transferits a Andorra perquè els beneficiaris paguessin menys impostos. Un altre dels contractes feia referència a la compravenda d’un terreny a Formentera que, després de fer el pagament, es va haver de resoldre, ja que hi havia una clàusula que l’anul·lava en cas que el comprador no aconseguís una llicència d’obra. El ministeri fiscal considera que les xifres que apareixen als contractes no coincideixen amb els diners ingressats a Andorra. Els processats van explicar que la xifra que s’assenyala als documents no era el total, ja que l’oficial s’ingressava a Espa­nya mentre que una altra part, fins a completar el cost real, s’ingressava al Principat.

La defensa considera provat l’origen lícit dels diners i demana l’absolució dels acusats, a més del retorn dels 500.000 euros que els han comissat.

tracking