Justícia

Decomissats diners de funcionaris peruans a BPA

Els dos treballadors públics estan en presó preventiva per la implicació en els suborns de la constructora Odebrecht

Decomissats diners de funcionaris peruans a BPA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La decisió de la batlle coincideix amb l’estada de l’equip de fiscals peruans que investiguen la trama Odebrecht al seu país i que han viatjat al Principat per seguir el rastre dels diners dels suborns que la constructora abonava a funcionaris i càrrecs públics per aconseguir concessions. Els dos comptes decomissats a Banca Privada estaven a nom d’Edwin Luyo i Santiago Chau, ambdós exfuncionaris del govern peruà, que ara estan en presó preventiva per la presumpta implicació en la trama de suborns. En el seu cas, per a la construcció de la Línia 1 del metro de Lima. Els dos comptes sumen 1,3 milions de dòlars i la més quantiosa seria la de Luyo, amb 1,19 milions. Tots dos treballadors públics van tenir responsabilitats en les concessions de la línia de metro.

Els mateixos mitjans apuntaven que l’equip de fiscals desplaçats (Rafael Vela, José Domingo Pérez i Geovanna Mori) han tingut accés a les investigacions realitzades per les autoritats judicials andorranes, amb informació sobre els comptes oberts per exfuncionaris peruans a BPA. El fiscal José Domingo Pérez va prendre declaració, a més, a Francesc Xavier Pérez, que va ser gerent de BPA a l’Uruguai, i qui va admetre que coneixia Luyo i que sabia que tenia vinculació “amb algun negoci d’Odebrecht”. L’extreballador de BPA també hauria admès que va convèncer l’exviceministre de comunicacions peruà, Jorge Cuba, d’obrir un compte al qual transferir els pagaments que rebia. Al Perú, a Odebrecht també se li imputa el finançament irregular de les campanyes de dirigents polítics.

El Superior tomba una nova acció de recusació

El Tribunal Superior (la sala civil) ha tombat una nova acció de recusació, en aquest cas del processat Luis Pablo Laplana al batlle David Moynat. Es tracta d’un incident de nul·litat d’actuacions, contra l’aute de rebuig a un incident de nul·litat previ contra un altre aute de la sala civil. La representació lletrada de Laplana (que exerceix Josep Anton Silvestre) al·legava una vulneració del dret a un tribunal imparcial i a obtenir una decisió fonamentada en dret. La sala civil ha conclòs que no és dóna la motivació per admetre a tràmit aquesta nova acció judicial. Quan es va presentar el recurs la decisió judicial prèvia ja havia esdevingut ferma, recorda l’aute.

tracking