Mercat de treball

Incertesa entre la patronal per la reforma laboral en vigor des d'ahir

La patronal afirma que no han rebut cap queixa dels empresaris però creuen que amb l’entrada en vigor hi podria haver dubtes

Incertesa entre lla patronal per la reforma laboral en vigor des d'ahirFernando Galindo

Encamp

Creat:

Actualitzat:

La reforma laboral va entrar en vigor ahir després que es complís la fi de la moratòria que va demanar la CEA perquè les empreses tinguessin el temps suficient per poder adaptar-se a la nova llei de relacions laborals. El fet que el període d’adaptació fos només d’un mes, un termini curt comparat amb els tres mesos que va demanar en un principi el president de la CEA, Gerard Cadena, fa que encara no es coneguin els possibles problemes que poden sorgir entre l’empresariat a l’hora d’adaptar els seus negocis al nou marc normatiu.

Des de la CEA es posa de manifest que els empresaris han hagut de córrer per posar-se al dia de la reforma a temps de l’entrada en vigor de les lleis laborals. Miquel Àngel Armengol, vicepresident de la CEA, explica que de moment entre els afiliats no hi ha hagut cap queixa, però considera que els dubtes poden començar a aparèixer a partir d’ara. “Suposo que sorgiran possibles dubtes amb el dia a dia, quan comencin a treballar amb la nova reforma”, considera Armengol. Durant aquest mes de moratòria, Armengol manifesta que s’ha informat els afiliats dels canvis de la llei i que s’ha obert un correu electrònic per poder resoldre dubtes als empresaris que en tinguin a partir d’ara. “Ara toca treballar amb la nova llei. No tenim cap més alternativa”, manifesta Armengol.

ELS SINDICATS, CRÍTICS

El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, manté que el nou codi de relacions laborals és “un atemptat contra els drets dels treballadors” i apunta que aquesta llei era una oportunitat per a equilibrar les relacions entre empresari i treballador i fomentar els convenis col·lectius. Segons afirma, el nou codi deixa “totalment indefensos” els treballadors i considera que amb la seva entrada en vigor, DA “aposta per la precarietat laboral i social”. El secretari general de l'USdA esmenta la desaparició dels contractes verbals com a únic punt positiu de la reforma, però assegura que arran d'aquest punt, neixen alguns tipus de contractes que no beneficien els treballadors. Ubach afirma que els sindicats van fer propostes al Govern de cara a la redacció del nou codi que han estat ignorades, com el fet que els assalariats tinguin dos dies lliures a la setmana o un ampliament de la baixa per maternitat i paternitat fins als sis mesos. D'altra banda, Ubach va apuntar l'abaratiment de l'acomiadament com un dels punts del nou codi de relacions laborals que més perjudica els treballadors i considera que DA “falta a la veritat” quan nega que sigui així.

BAIXA DE MATERNITAT I PATERNITAT

Els permisos per maternitat i paternitat, que en el cas de les dones es manté als cinc mesos mentre que el dels homes passa dels quinze dies al mes, són punts que han generat debat. La presidenta d'Acció Feminista, Antònia Escoda, afirma que el permís per cuidar els fills hauria de ser com a mínim de sis mesos tant en el cas de les mares com en el dels pares. “Nosaltres entenem que ha de ser igual i intransferible”, explica Escoda, que alerta de la disparitat entre el temps de baixa que tindran les mares respecte als pares perquè hi pot perjudicar la “projecció professional” de les dones. “No hi ha mecanismes que garanteixin que un empresari no discrimini una dona per estar en edat fèrtil”, diu Escoda.

Segons la presidenta d'Acció Feminista, les desigualtats entre homes i dones en el món laboral “es gesten” abans de demanar la baixa per maternitat perquè “es considera que la dona en un moment deixarà la feina per anar a cuidar una criatura o una persona adulta”.

tracking