Afers exteriors
El govern francès llança 'pilotes fora' en una nova resposta sobre l'avortament
Repeteix l’argument que la despenalització correspon a les autoritats i als ciutadans del país
“França, que situa la igualtat entre dones i homes en el centre de la seva acció diplomàtica, està profundament compromesa amb els drets de les dones a disposar dels seus cossos i a l’accés universal als seus drets sexuals i reproductius.” Així comença la breu resposta que l’executiu francès ha remès a la diputada de la França Insubmisa per al departament de la Vall del Marme, Mathilde Panot, que va preguntar per escrit al govern del primer ministre Édouard Philippe sobre l’avortament a Andorra. La curta resposta finalitza amb l’executiu gal recordant que “la legislació andorrana sobre la interrupció voluntària de l’embaràs correspon principalment a les autoritats i ciutadans del Principat. França, però, seguirà amb atenció les futures evolucions”.
El text, que llança pilotes fora sobre la qüestió, és el mateix amb el qual l’executiu va respondre fa unes setmanes a una primera pregunta sobre l’avortament a Andorra, en aquest cas realitzada per la diputada de la República en Marxa Laurence Gante. Però a diferència de la pregunta de la parlamentària del partit del president, Emmanuel Macron, que només demanava sobre el posicionament del govern, la de Panot instava el Copríncep gal a signar una hipotètica despenalització de l’avortament o a dimitir de cap d’Estat.
La diputada de la formació d’esquerres que encapçala Jean-Luc Mélenchon anava més enllà i, després de qualificar de “xantatge” el que fa el Vaticà quan amenaça amb la dimissió del Copríncep episcopal si algun dia el Consell General despenalitza l’avortament, demanava a Macron “si es planteja acompanyar el poble andorrà en el camí cap a la república i la total reconquesta de la seva sobirania, fent-lo sortir definitivament del feudalisme i de la tutela estrangera”.
El text també alertava dels “moviments clericals” que estan “agitant” el Principat. Després de recordar que a Andorra la interrupció voluntària de l’embaràs és una pràctica “fermament prohibida”, assenyalava que des del segle XIII el cap d’Estat francès és Copríncep d’Andorra en companyia del bisbe de la Seu d’Urgell: un règim de “sobirania limitada” on els “drets democràtics” dels andorrans estan “parcialment comissats” per dos estats estrangers: França i “el règim teocràtic” del Vaticà.
Panot seguia la seva crítica al Vaticà posant en relleu el que considera “una ingerència increïble” amb referència al fet que el Papa Francesc hagués trucat al cap de Govern, Toni Martí, amb l’objectiu d’“amenaçar-lo obertament” quan el va advertir que d’aprovar-se la despenalització de l’avortament ordenaria “l’abdicació” del Copríncep bisbe.