Sistema de justícia
Sense canvis per evitar el bloqueig judicial
El ministre Espot admet que aquesta legislatura no es reformarà la llei per impedir que les recusacions aturin els judicis del ‘cas BPA’
El Govern no presentarà en el poc temps que queda de legislatura cap iniciativa parlamentària encaminada a trobar solucions a una eventual mancança de magistrats per poder constituir una sala per jutjar una determinada causa. Ho va assegurar ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, preguntat pels periodistes respecte a les recusacions presentades per l’advocat Josep Anton Silvestre, que representa quatre acusats del cas Gao Ping, contra diversos magistrats i batlles que de moment han suspès sense data aquest judici, i els altres relacionats amb Banca Privada d’Andorra (BPA). En un hipotètic cas que la justícia acabés acceptant les recusacions no és podrien jutjar aquestes causes davant la impossibilitat de poder constituir les sales.
“Això no és possible a l’alçada d’aquesta legislatura i en tot cas crec que amb els efectius existents de moment es pot donar resposta a les necessitats que té l’administració de justícia”, va assenyalar Espot, després d’assistir a l’acte de renovació del càrrec de la fiscal adjunta Alexandra Cornella i del batlle Xavier Colom celebrat a Casa de la Vall.
El ministre va afegir que “ni ens hem d’alarmar ni ens hem d’anticipar”, i va advocar per “anar donant resposta en funció de com evolucionin les coses”. Segons el candidat de DA a cap de Govern en les properes eleccions generals, “en el moment actual crec que si mai prospera alguna de les recusacions hi continuen havent magistrats suficients per poder constituir una sala prop del Tribunal de Corts amb independència del que es pugui acabar decidint en les altres recusacions que no s’han resolt encara”.
Demanda del CSJ
El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, en el mateix acte i després que hagués parlat Espot, va recordar que en una reunió amb el ministre van demanar mecanismes per evitar el col·lapse de la justícia per tàctiques com les que està fent servir l’advocat Silvestre en el cas BPA. “Ens va dir que li semblava que era molt just [fer ara la modificació legislativa]”, va indicar Casadevall, que va afegir que “ho tornarem a proposar quan hi hagi nou Govern i nou ministre”.
Respecte a la possibilitat d’un bloqueig a Corts, va indicar que “jo no preveig res, perquè no depèn de mi, però no cal que inventi res ja que tothom sap els batlles i els magistrats que tenim. Quan s’acabin, s’acaben”. El president del CSJ va insistir en el fet que “ho tornarem a proposar al proper Govern, ja que per nosaltres hauria de ser una prioritat. Només fem el toc d’atenció, hi ha el risc que un dia ho tinguem bloquejat i hem de buscar solucions”.
Espot i Casadevall sí que van coincidir en una possible solució per evitar el bloqueig de Corts. Una modificació de la Llei de la justícia per recuperar la figura del batlle habilitat que es va eliminar el 2014 i que els permetia cobrir una plaça al Tribunal de Corts. “No eren ponents, però ajudaven a fer sala”, va recordar el president del CSJ, que va demanar que “es torni a poder fer, perquè si no en algun moment ens podem quedar bloquejats”.
Un bloqueig que podria ser resultat de les actuacions del lletrat Silvestre, que ahir va publicar un tuit en què explicava que dilluns “vaig formular recurs contra la desestimació de l’empara sol·licitada al Col·legi Oficial d’Advocats, en considerar vulnerades la independència i llibertat de la meva professió, funcions que per llei els correspon defensar”. Silvestre la va demanar l’octubre passat pel conflicte amb el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, que ja ha quedat apartat del primer judici BPA.
Nova seu de la justícia i saig
Casadevall també es va referir a la nova seu de la Justícia per indicar que el gener del 2020, després de les festes de Nadal, el CSJ, la fiscalia i la Batllia ja treballaran a l’edifici que s’acabarà de construir al juny. Respecte a les queixes d’alguns ciutadans per les maneres de fer del saig, el president del CSJ va dir que des que es va crear aquesta figura n’ha rebut quatre que ha traslladat al ministeri de Justícia. “Jo les passo allà i el ministeri no m’ha de donar explicació de com les ha resolt”, va dir.
RENOVEN LA DISCAL CORNELLA I EL BATLLE COLOM
La fiscal adjunta Alexandra Cornella i el batlle Xavier Colom van renovar ahir els seus càrrecs en un acte que es va celebrar al migdia a Casa de la Vall amb la presència de tota la cúpula judicial, del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’altres autoritats com els síndics, Vicenç Mateu i Mònica Bonell. Cornella, llicenciada en dret per la Universitat Abat Oliva, és fiscal adjunta des del 2007 i va arribar al càrrec després d’exercir deu anys com a advocada. Colom, llicenciat en dret per la Universitat de Lleida, va jurar el primer càrrec com a batlle el 2013. Abans havia estat cap d’àrea de gabinet del comú d’Andorra la Vella. En el discurs, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va augurar que “algun dia ja no s’haurà de fer aquest tipus d’acte” i es podrà donar compliment a les demandes del Consell d’Europa sobre la independència de batlles, magistrats i fiscals “si es toca la Constitució”. Casadevall va recordar, però, que “les renovacions són automàtiques”.
ALBERT ANDRÉS PEREIRA, NOU PRESIDENT DEL SUPERIOR
El magistrat de la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia Albert Andrés Pereira serà nomenat avui com a nou president d’aquesta instància, segons ha pogut saber el Diari. El Consell Superior de Justícia en la reunió que té previst realitzar aquest matí nomenarà el jutge català com a president del Tribunal Superior en substitució de Joan Manuel Abril, que el proper 15 de febrer assumirà el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional. Abril va ser l’escollit pel Consell General per substituir el magistrat Isidre Molas, que va decidir renunciar al càrrec al Constitucional per motius personals i de salut. Amb el nomenament d’Albert Andrés Pereira només falten per omplir tres places a la judicatura. Dues de batlle i una de fiscal, ara mateix en concurs. Quant al Superior, Enric Casadevall va recordar que recentment s’ha habilitat tots els magistrats per poder exercir a totes les sales d’aquest tribunal per evitar possibles bloquejos.