Justícia
Els inspectors de treball demanden Govern per la retribució de guàrdies
Volen el mateix tracte que els forenses, que cobren més per les circumstàncies laborals
La Batllia ha admès a tràmit la demanda dels cinc inspectors de treball del Govern en considerar-se perjudicats a l’hora de la remuneració de les guàrdies pels canvis realitzats per l’executiu el juliol de l’any passat en el reglament dels sistemes de compensació. Els inspectors de treball van presentar a l’agost un recurs contra aquest decret que va ser desestimat pel Govern el desembre passat. Davant d’això, van presentar una demanda contra la desestimació del recurs que ha estat admesa a tràmit per la Batllia i ara serà la justícia qui haurà de decidir si les reclamacions d’aquest col·lectiu són legítimes.
Els inspectors de treball van explicar al Diari que la principal demanda és que les seves circumstàncies laborals passin a ser considerades com a no estructurals, a diferència del reglament actual, que les considera estructurals. En el primer cas les guàrdies estan més ben remunerades que en el segon. El reglament només considera com a circumstàncies laborals no estructurals les dels forenses i ho fa perquè han d’estar en disposició de prestar els serveis els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia. També tenen aquesta consideració pel fet que poden ser requerits tant per l’administració general com per l’administració de justícia.
Unes circumstàncies que, segons els inspectors de treball, també es donen a la seva feina. És a dir, que han d’estar a disposició tots els dies de l’any i les 24 hores i que també poden comparèixer en seu judicial si, per exemple, un accident de treball acaba en una denúncia penal contra l’empresari. En definitiva, els inspectors de treball consideren que compleixen els mateixos requisits que els professionals en medicina legal, però que les seves guàrdies estan pitjor remunerades. A tall d’exemple, en el cas dels forenses la compensació de la guàrdia és de 640 euros setmanals.
En la roda de premsa en què es va anunciar el canvi en el reglament, que datava del 2003, el portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assenyalar que es feia per donar cobertura legal a algunes de les compensacions que s’estaven pagant i no la tenien i, alhora, actualitzar i revisar alguns paràmetres. Cinca va explicar aquell dia que amb aquest reglament l’executiu donava també “compliment” a una de les velles recomanacions del Tribunal de Comptes, respecte al fet que alguns sistemes de compensació no estaven formalitzats per un text legal i que, per tant, calia que hi hagués aquesta cobertura.