Entrevista amb Josep Majoral

“La terceravia no bloquejarà la investidura guanyi qui guanyi”

El conseller general Lauredià assegura que la candidatura liderada per josep pintat “descarta pactar amb qualsevol força” abans de les eleccions generals

Josep Majoral parla de pactes i de les futures eleccions
Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El polític lauredià destaca que la terceravia és “un projecte que agafa força” i afirma que estan treballant per poder “guanyar les eleccions”.

Com està l’ambient al Consell General a dos mesos dels comicis?

És evident que s’està en una precampanya de manera molt clara. S’ha pogut comprovar en les darreres sessions del Consell, ja que qualsevol pregunta o debat acaba virant cap a la part més electoral.

Des de l’oposició es diu que el Govern ha deixat moltes lleis pendents per al tram final de legislatura.

Fa vuit anys que tenim DA al Govern i en vuit anys considero que és pèssim o trist arribar a un cabal legislatiu tan acusat amb el volum de lleis que s’han classificat d’urgents perquè la feina no s’ha fet abans.

Xavier Espot va dir que la lluita per ocupar el lloc de cap de Govern es reduiria a ell mateix i a Pere López. Com ho veu?

És molt agosarat. La darrera prova la tenim en una patacada com la del casino. Quines patacades més vindran?

Obtenir representació al Consell pot ser més difícil amb la gran quantitat de llistes que s’estan formant?

El que és important per a nosaltres és el futur del país. Ara bé, tinc bastant clar que hi haurà diverses forces polítiques representades i tinc el ple convenciment que nosaltres hi serem.

Quins són els eixos bàsics del vostre programa?

No desvelaré res, però hi ha coses que són de calat. Tenim un acord d’associació que serà un cavall de debat electoral i el model econòmic o el sanitari. Hi ha molts temes, la Funció Pública, per exemple, tornarà a ser qüestió de debat o l’habitatge.

Fareu campanya contra l’acord d’associació?

No. Mai no hem dit, i aquí voldria ser contundent, que anéssim contra l’acord d’associació. Sempre hem dit que som pro Europa i el que cal tenir clar és què necessitem, què podem donar i com ho assolim. Cal un model de negociació clar, concret i conèixer les línies vermelles. Fins on podem anar i on no aniríem.

On no aniríem segons la terceravia?

Allò que nosaltres no farem és el què ha fet DA, que, per exemple, a l’inici de la legislatura va començar a parlar de línia vermella pel tema del tabac. Doncs va ser vermella, va passar a taronja, de taronja a blau i al final ha estat una línia verda.

Es pot aconseguir la despenalització de l’avortament i mantenir el Coprincipat?

Per a mi és claríssim i ho posa a la Constitució: no hi ha cap avortament amb Coprincipat. Personalment, estic a favor que les dones puguin decidir el què han de fer, però més enllà d’això s’ha d’analitzar la globalitat. A Andorra li cal estabilitat i jo veig aquesta estabilitat en el Coprincipat. Dels partits que proposen perdre’l no he sentit que diguin un model alternatiu clar i concret. És molt fàcil sortir al carrer amb mesures populistes.

On fareu llistes territorials?

Crec que estarem en disposició de fer llistes territorials a sis parròquies i veurem si això evoluciona cap a les set. L’objectiu és aquest, és evident. Hem d’intentar agafar quanta més força millor per entrar al Consell i la manera d’agafar força és tenir llistes a totes les parròquies.

Quines són aquestes sis parròquies?

Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana, Ordino i Encamp.

L’entrada de la terceravia a Escaldes-Engordany és a través d’exliberals?

Hi ha gent exliberal que ha tingut contactes amb nosaltres i hi ha una predisposició a treballar, però com diu el senyor Josep Pintat: en política un dia és una eternitat.

Dels exliberals escaldencs una de les cares més conegudes és França Riberaygua i ella va ser ‘gallardista’. Això pot suposar un inconvenient?

A títol personal és una persona que aprecio, però, en tot cas, m’agradaria no parlar encara de persones, sinó de projecte.

Fareu llista a Canillo?

S’està en contactes amb gent de Canillo, evidentment, igual que a la resta de parròquies.

Com està la situació de la terceravia a la Massana?

A la Massana tenim un peu posat, ja que ho tenim en el sí del grup parlamentari amb dos consellers de Ciutadans Compromesos. Són els nostres consellers de la Massana els que estan gestionant el projecte allà.

Esteu oberts a pactes preelectorals?

Crec que la famosa terceravia anirà sola a tot arreu.

I el suport de Virtus Unita?

S’han tingut converses amb ells, igual que també les han tingut els demòcrates. És un grup de persones molt coneixedores de la política del país i per tant és una opinió de pes, però no tenim res tancat amb ells.

Parla de DA, és el rival a batre per la terceravia?

Crec que DA surt com a cavall guanyador, però no estem fixats en el cavall que hem d’enderrocar, sinó en un projecte.

En un escenari postelectoral tanqueu la porta als pactes?

És evident, o almenys és la meva opinió, que no podem bloquejar un país. Per tant, guanyi qui guanyi, la terceravia no bloquejarà la investidura. Bloquejar un país, no; pactes no ho sé.

“La terceravia no bloquejarà la investidura guanyi qui guanyi”

“La terceravia no bloquejarà la investidura guanyi qui guanyi”

tracking