Política
Xavier Giménez serà el número dos demòcrata a la llista d'Escaldes
Jordi Cinca afirma que el vot judicial a la Batllia es pot modificar abans del dia de les eleccions i acusa el PS i L’A de fer “mala política”
El comitè parroquial escaldenc dels demòcrates ha tancat la incorporació de Xavier Giménez Santamaria com a número dos de la territorial. El primer lloc encara no està tancat definitivament, però el favorit és Miquel Aleix. Xavier Giménez és fisioterapeuta, de 49 anys, i ha estat tota la carrera vinculat a la fisioteràpia esportiva, col·laborant amb els equips de futbol, futbol sala, bàsquet o seleccions nacionals. Actualment forma part de la junta del MoraBanc Andorra i també col·labora en les tasques de fisioteràpia. Tant Toni Martí com Trini Marín havien provat anteriorment d’incorporar-lo a les llistes comunals, però sempre ho havia rebutjat. És un profund coneixedor del sistema sanitari andorrà i va ser president del Col·legi de Fisioterapeutes. Va treballar a l’hospital i des de fa anys té una consulta de fisioteràpia a Fiter i Rossell. Els demòcrates també tenen molt avançat el tiquet que competirà a Canillo, on Meritxell Alcobé acompanyaria com a número dos Marc Casal. Aquesta és la llista que impulsa el comú i especialment el cònsol, Josep Mandicó. Existeixen altres opcions però actualment és la favorita. Precisament a Canillo el favorit per ser el representant dels liberals a la parròquia és Sergi Lucas, encara que l’opció d’Albert Torrres no està totalment descartada. Pel PS hi aniria Judith Salazar. D’altra banda, SDP està tenint greus problemes per tancar les llistes a Ordino i Sant Julià. El partit s’estaria centrant a tancar les territorials d’Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany.
Cinca tanca la polémica
Govern va tancar files ahir al voltant de la polèmica sobre la insinuació de presumpta tupinada de L’A i el PS, que reclamen la custòdia permanent dels vots judicials emesos a la Batllia. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va aclarir que els electors sí que poden modificar el seu vot a la seu de la justícia, abans que el batlle dipositi la seva papereta a l’urna el dia dels comicis.
Cinca va justificar que el vot a la Batllia és “custodiat” i que no es “consuma” fins a la data electoral. El portaveu de l’executiu va assegurar que desconeix si hi hauria hagut casos d’electors que han arribat a modificar el seu vot, i va assegurar que la Batllia habilita un espai per tal que l’elector emeti el seu vot amb plena confidencialitat i que es garanteixen les mesures de seguretat perquè els vots “no puguin ser manipulats per ningú”.
Cinca es va escudar en la Llei del règim electoral, que data del 1993 i que preveu el sistema del vot per dipòsit judicial, tot i que el text no precisa si durant el termini en què es pot emetre el vot a la Batllia es pot modificar o no el sentit del vot. El representant va acusar els dos partits de fer “mala política” i posar en dubte “els eixos centrals de la democràcia i de les institucions” sense proves. “Ja hi ha prou gent de fora del país que s’ocupa de sembrar dubtes a casa nostra”, va etzibar Cinca, que va recordar que tant L’A com el PS van organitzar eleccions recentment a través del mateix sistema que ara qüestionen.
Reestructurar la justícia
Cinca es va referir a l’acceptació del Tribunal Constitucional (TC), que ha acceptat la petició de recusació dels germans Cierco contra Azahara Cascales, que va substituir Canòlic Mingorance com a batlle instructora de l’afer BPA. Malgrat que el TC encara no ha decidit si recusa o no Cascales, Cinca va obrir la porta a la possibilitat de canviar l’estructura judicial. “Potser caldrà fer una reflexió”, va admetre Cinca, que va justificar que en el sistema actual no es va pensar que “hi pogués haver persones que tinguessin com a estratègia col·lapsar el sistema judicial”.
Per la seva banda, el líder del PS, Pere López, va insistir que la voluntat de la demanda és garantir el control del vot judicial.
LÓPEZ DIU QUE FER PAGAR ELS RESCATS TÉ "AFANY RECAPTATORI"
El president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va criticar ahir els canvis en el pressupost del 2019 perquè els ciutadans hagin d’assumir els costos de ser rescatats a la muntanya. “Una fórmula com aquesta només es pot entendre per afany recaptatori”, va lamentar, i va assegurar que “deixa de tenir tot el sentit en un país com el nostre que vol potenciar les activitats de muntanya i l’excursionisme”. López va fer èmfasi especialment en el cas en què hipotèticament una persona “per por al pagament” no truqui “als serveis d’emergència i això pot augmentar el risc”. Així mateix, el líder socialdemòcrata va afirmar no entendre “la diferenciació” entre aquests tipus d’intervencions, que es cobraran, i les que els bombers fan en l’àmbit urbà, gratuïtes. “En una qüestió com aquesta la prioritat ha de ser la seguretat i la protecció”, va sentenciar. Precisament per aquest motiu, Pere López va considerar que “hi ha altres fórmules alternatives més efectives, com ara imposar cursets de formació o serveis comunitaris”. Respecte al cobrament en rescats de muntanya durant competicions esportives, el president del PS va subratllar que “és un despropòsit” i que suposa “un missatge molt negatiu cap a l’èxit que estan tenint aquestes competicions”. D’altra banda, López va afirmar que el PS presentarà una reserva d’esmena durant la sessió del Consell General de divendres per “la reserva de places de llocs directius” de dones en les entitats i en l’administració pública. El socialdemòcrata va posar l’accent en el fet que Demòcrates per Andorra “no creu en la igualtat de gènere i que les dones puguin ocupar llocs de responsabilitat”. “Tots els nomenaments que ha proposat els darrers anys han estat d’homes”, va sentenciar el líder del PS.