Política
El PS i Liberals aniran separats a la Massana i junts a Ordino
Les dues formacions podrien enfrontar-se a una candidatura de Ciutadans Compromesos a la parròquia massanenca
El panorama de les llistes a la parròquia de la Massana comença a esclarir-se. El PS tindrà “molt probablement” la seva candidatura, que aquest cop no estarà lligada als liberals (L’A) per les diferències històriques al territori entre totes dues formacions. Les candidatures dels socialdemòcrates i del partit blau, que estarà liderat per Judith Pallarés, podrien competir amb una llista d’independents en la qual està treballant Ciutadans Compromesos. En cas que aquesta última opció es consumi, DA i la terceravia no presentarien candidatura.
El president del PS, Pere López, explica que l’elaboració d’una llista pròpia a la Massana està coll avall, tot i que de moment encara se’n desconeixen els noms. “El que sí que es pot dir és que no hi haurà llista conjunta a la parròquia de la Massana”, diu López en una entrevista al Diari. Tot i això, sí que afegeix que el pacte amb L’A “segurament” sí que es formalitzarà a la parròquia d’Ordino, on el comitè liberal havia tingut reticències per les distàncies ideològiques amb el PS. López explica que a hores d’ara ja hi ha cinc candidatures que estan “pràcticament formalitzades”. El PS i L’A aniran de bracet a Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Canillo.
López afirma que està “convençut” que “la gran majoria dels ciutadans” veuen bé l’acord entre el PS i els liberals, ja que assegura que l’entesa gira al voltant “d’acords majors” que el “fomenten”, com ara canviar el sistema electoral, més transparència, més autonomia de les institucions i unes negociacions amb la Unió Europea “sobre la base dels acords presos amb totes les forces polítiques, socials i econòmiques”. “Són els punts que fonamenten l’acord amb L’A i m’atreviria a dir que més de tres quartes parts del país hi estarien a favor.”
Podem no assegura la nacional
Podem Andorra podria no concórrer als comicis ja que encara no ha pogut tancar els quinze noms necessaris per fer efectiva la candiatura nacional i també tanca la porta a fer-ho a les territorials. Si finalment es presenten, Joan Seguí serà el cap de llista i Joseba Imanol, el número dos. Seguí atribueix al poc temps que preveu la Llei electoral per confeccionar les llistes una de les raons per les quals no asseguren la seva butlleta. “Dilluns recollirem els impresos per entregar les candidatures però només tenim una setmana perquè tots els representants signin la conformitat. A més, hem d’aconseguir entre 140 i 160 signatures més per presentar-nos”, va denunciar. Per tot plegat, apunta “al 90% la possibilitat que ens presentem”. A les territorials, l’opció és més minsa perquè, malgrat que “va sortir la possibilitat de fer-ne a Sant Julià i Ordino, al final crec que quedaran desertes”.
EL PS VOL DEBATRE SOBRE LA TÈCNICA DE GESTACIÓ SUBROGADA
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili va presentar ahir sis reserves d’esmena a la llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida que avui es debat al Consell General. Part de les esmenes fan referència a la gestació subrogada, uns punts que generen “inquietud” entre el partit i pels quals Gili demana debatre per “implicar la societat”. Gili va manifestar que els va “sorprendre moltíssim” trobar aquests punts en una llei “que se’ns ha passat a l’últim moment”. El PS es mostra conforme que la tècnica de gestació per substitució es prohibeixi a Andorra, però proposa eliminar els punts que assenyalen que serà possible inscriure de manera legal els nens i nenes nascuts mitjançant la tècnica de gestació subrogada fora del país. “Són temes de filiació i d’identificar les criatures al Registre Civil que toquen més en un text de família”, va manifestar. Gili també va demanar eliminar la potestat que tindria el ministre d’afegir noves tècniques de reproducció assistida.
L'A LAMENTA LA "INTERPRETACIÓ INTERESSADA" DE CINCA
El conseller general de Liberals d’Andorra Ferran Costa considera que el Govern, a través del ministre portaveu, Jordi Cinca, va fer una “interpretació interessada” de la petició que van fer conjuntament L’A i el PS per conèixer el sistema de custòdia que es durà a terme a la Batllia amb relació al vot judicial en les properes eleccions. Costa, que va defensar el contingut de la carta en favor de la transparència de tot el procés electoral, va manifestar que les diverses consideracions que va fer Cinca sobre la demanda “estan fora de lloc”, entre les quals les interpretacions que diuen que la carta posa en dubte “el bon fer de la Batllia”. “La nostra carta diu exactament allò que demana l’OSCE en els processos electorals”, va argumentar el conseller general liberal, fent referència a la voluntat de l’organisme que els processos siguin el màxim de transparents. El conseller manifesta que aquesta lectura esbiaixada respon a “una ignorància absoluta o a una mala intenció sense límits”. “Volem pensar que és fruit dels nervis preelectorals”, va manifestar. El conseller també considera que la possibilitat de canviar el vot judicial “desnaturalitza el sistema”. Finalment, Costa va avançar que al programa electoral liberal s’incorporaran propostes per millorar la “representabilitat del vot” a les eleccions.