Reportatge
“El romanticisme mata”
L’associació Stop Violències va celebrar ahir el dia de l’anti-Sant Valentí com a manera de protestar contra una celebració que sovint esdevé una imposició social i que, segons les seves detractores, provoca una situació de sotmetiment de les dones envers els homes.
Sant Valentí és el dia assenyalat en el nostre calendari com el dia de l’amor. Per lluitar contra la imposició de la societat i tenir un pla per passar aquest dia, l’organització Stop Violències va dur a terme ahir al bar Món Bohemi de la Massana el dia de l’anti-Sant Valentí, una celebració de la solteria, que no de la soledat, que va tenir com a objectiu principal lluitar contra el romanticisme, perquè, segons apunta la presidenta de l’organització, Vanessa M. Cortés, “el romanticisme mata perquè és la manera com les dones quedem sotmeses a l’home. Moltes dones que avui no tenen parella se senten fracassades o que estan soles, quan de soles no n’estan. Estan solteres. Un dia com avui és per lluitar contra això i passar-nos-ho bé”. En un racó de la sala, la Berta bebia una copa sola. “No fa gaire que ho vaig deixar amb la parella i avui no volia quedar-me a casa. Volia estar envoltada de persones i riure una estona i per ara em va molt bé”, reia. La sensació que era un dia per estar en parella tampoc la compartia tothom. El Jesús i la Laura fa anys que estan casats però ahir era un dia especial. “Estem junts, sí, però avui cadascú va per lliure. Jo he vingut a escoltar la poesia i si m’atreveixo, a participar amb el micròfon obert, però ell, que no volia venir, ara està xerrant amb tothom”, se sorprenia.
Malgrat que estava previst que la celebració comencés amb un taller de defensa personal que imparteix la mateixa Cortés, es va haver de suspendre perquè a les sis de la tarda poques estaven “motivades” per fer el curs. “No passa res, aquí no tenim aquesta necessitat perquè ens sentim segures. Si això ho haguéssim fet a Barcelona haurien respost més”, va avançar. De les arts marcials es va passar a les arts literàries. La poesia d’autores com Gloria Fuertes o Noelia Morgana van inundar el bar i la gent deixava les seves converses per escoltar. “Voy a empezar a permitírmelo todo”, recitava la poeta en el vídeo mentre moltes de les assistents somreien i prenien nota mentalment. “La poesia és una forma de comunicació molt bella”, va cloure Cortés.