Consell General

Carles Jordana acusa Rosa Gili de ser “l'altaveu” d'Acció Feminista

La cambra aprova la Llei de reproducció assistida, que prohibeix la maternitat subrogada

Carles Jordana acusa Rosa Gili de ser “l'altaveu” d'Acció FeministaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La primera jornada de l’última sessió al Consell General de la legislatura va estar marcada de nou per l’enfrontament entre DA i el Partit Socialdemòcrata (PS). Durant el debat sobre el projecte de la Llei qualificada de tècniques de reproducció assistida, que va ser aprovada amb l’abstenció dels tres consellers del PS i el vot en contra d’SDP, el conseller taronja Carles Jordana va criticar la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, per erigir-se com “l’altaveu” d’Acció Feminista.

Jordana va acusar Gili de parlar amb “hipocresia” en el marc del debat sobre la maternitat subrogada, que el text prohibeix que es faci al Principat. Gili va retreure als demòcrates de no crear prou espai de debat i d’intentar aprovar una legislació que obre la porta a la inversió estrangera “per la porta del darrere, a l’últim moment i sense parlar-ne”. “La societat andorrana no ha vist res”, va lamentar Gili. Jordana, que va afirmar no tenir la intenció d’entrar al debat, va recordar que la representant és membre de l’associació feminista.

La consellera socialdemòcrata s’hi va tornar i va dir que és la “portaveu” dels consellers del PS. Al frec a frec també es va incorporar el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, que va acusar Gili de fer una “utilització parcial” d’una part d’un informe del Comitè Nacional de Bioètica per plantejar un “ús desfavorable de la llei”. Saboya va criticar la manera i el to amb la manera de fer oposició per part de la representant escaldenca. “Jo li dic que no canviï i faci el que li agrada. Li va millor fer oposició i a aquest país també li va millor quan fa oposició”, va etzibar Saboya. Gili va defensar informar la societat andorrana perquè “sàpiga el que estem fent” i s’hi va tornar. “D’aquí a quatre dies veurem on hem d’estar. Potser li sap greu que no el vulguin com a candidat”, va replicar Gili.

Aquesta Llei agilitza el tràmit per tal que un fill que neix a través d’aquest mètode en un altre país sigui legal i pugui ser inscrit al registre civil del Principat sense la necessitat de demanar-ho a la jstícia, com passava fins ara. Gili havia deixat clar anteriorment que el PS es mostrava conforme que la tècnica de gestació per substitució es prohibís a Andorra, però proposava eliminar els punts que assenyalen que és possible inscriure de manera legal els nens i nenes nascuts mitjançant la tècnica de gestació subrogada fora del país.

LLUM VERDA A LA LLEI DE CARRERA DIPLOMÀTICA

El Consell General també va aprovar el projecte de llei de servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica, que estipula que per accedir al càrrec d’ambaixador cal 28 anys de progressió dins del cos diplomàtic. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va defensar que el text aportarà més “certesa” i més seguretat a la carrera diplomàtica en un àmbit en què cal una “forta disposició en la vida personal”.El projecte de llei va ser criticat pel PS i SDP, que van apuntar que el text podria haver estat elaborat per escollir càrrecs a dit. El conseller d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar que és “lleig” presentar la proposta poques setmanes abans de les eleccions i de “construir un projecte al qual només fa falta posar noms i cognoms”. Al seu torn, el president del PS, Pere López, va afirmar tenir “dubtes si en algun moment no s’ha legislat amb noms i cognoms”. El Consell també va aprovar el dictamen de la comissió BPA amb l’escepticisme de l’oposició per la falta de progressos.

tracking