Consell General

DA i el PS enceten al Consell la campanya electoral

Espot va acusar López de voler ser “el portaveu de la igualtat” i el socialdemòcrata el va titllar de “covard” per no dir si està a favor de les quotes

DA i el PS enceten al Consell la campanya electoralFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

DA i PS van iniciar ahir la campanya electoral en la darrera sessió del Consell General (que seguirà aquest matí) i que ha de tancar la legislatura amb l’aprovació del pressupost. Els duels marcats entre el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot i el president del PS, Pere López, per una banda, i el ministre d'Educació, Eric Jover, amb Rosa Gili, per l’altre, van protagonitzar una jornada plena de retrets, amb acusacions mútues i van generar un clima que va allargar l’aprovació de les lleis previstes. Els dos caps de llista van protagonitzar un dur cara a cara en la tramitació del projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, un text que es va votar per unanimitat, malgrat que els socialdemòcrates van perdre les quatre reserves d’esmena que havien presentat.

En l’exposició de la primera, que feia referència a establir una quota del 33% de dones en els consells d’administració de les empreses públiques, Espot va ser el primer a afilar les ungles. “Aquesta llei no pot ser un pedaç com proposen vostès sinó que cal fer un debat més gran. (...) Veig que la reserva era una excusa per dir que vostè és el portaveu de la igualtat i que la resta no ho som”. López el va acusar aleshores d’haver fet que el seu partit votés en contra de les quotes en la comissió i el va titllar de “covard”. “És covard en alguns plantejaments. Tothom ha dit si li sembla bé o no i vostè diu que no toca. Si està a favor o no digui-ho”. Aquesta acusació va fer que Espot revelés la seva posició personal. “Si li fa il·lusió, li dic que puc estar a favor d’un sistema de quotes acotat en el temps que permeti revertir la situació actual. (...) però si estem a favor, perquè només fer-les a vida pública i no a la privada? Per què no a les candidatures nacionals? Per què no a les entitats bancàries del país”. El president del PS no es va creure la valoració del ministre i el va acusar de “deshonest”. La protesta del ministre va obligar a rebaixar el to del socialdemòcrata, moment que va aprofitar per reprendre l’atac. “Sempre li passa el mateix, se li escalfa la boca i després se’n penedeix”.

En la segona esmena, el PS demanava que es reservi un 40% de places de concurs públic per a dones i un 5% per a les persones amb discapacitat, una mesura que pensava que podria ser interessant però que DA va votar en contra, i això no li va agradar. “Sembla que votar a favor d’una esmena de l’oposició és impossible i que si és del PS és un pecat polític”. El darrer tret el va llançar Espot, ja que el va acusar de tenir “una presència oscil·lant” a la comissió de Social.

El projecte de llei qualificada dels drets dels infants i dels adolescents va servir com a segon camp de batalla. Gili va demanar que s’inclogués en un article, informació sexual per als menors i va dir que no fer-ho era una situació “anacrònica perquè tenir noies embarassades és un fracàs. Cal actuar abans d’exercir el dret a l’avortament, que tan molesta a alguns consellers d’aquesta casa”. A més, va qüestionar “els experts de fora que els assessoren perquè són d’altres països, amb altres realitats”. En una segona, proposaven que s’ensenyin drets humans als tres sistemes educatius i va ser aleshores quan va entrar el ministre Jover, qui li va recordar que els plans de l’espanyol i del francès depenen dels seus estats i que ells treballen per arribar a nous acords. “Ho fem de manera proactiva, buscant la col·laboració i no amb la imposició que voleu”. El text es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits i l’abstenció dels Liberals perquè no havien participat en la comissió.

tracking