López acaba la legislatura 'barallat' amb tots els demòcrates
El conseller del PS va tenir enfrontaments verbals amb el cap de Govern i amb els ministres Cinca, Torres i Saboya
El president del PS, Pere López, va tancar la darrera sessió de la setena legislatura, que va servir per aprovar els pressupostos de l’Estat pel 2019, amb nous atacs a la bancada demòcrata, els quals li van respondre amb la mateixa duresa, fins al discurs final del cap de Govern, Toni Martí, que es va acomiadar de la cambra després de 25 anys en la primera línia política. Si divendres va tenir forts debats amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i amb el conseller general Joan Anton Bardina, ahir la picabaralla va ser amb els ministres de Finances, Jordi Cinca, el d’Empresa, Gilbert Saboya, el d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i amb el cap de Govern, que, enfadat per una frase de López on va entendre que menystenia la trobada que va tenir amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, va pujar al faristol per respondre-li directament. “Això que vostè diu viatge de fi de curs, va servir perquè, per primera vegada, des d’Europa, s’accepti la possibilitat que Andorra pugui accedir als fons del Banc Central Europeu o al de qualsevol altre país”. El líder socialdemòcrata va apuntar que “si no està escrit, no val res” perquè els dos presidents, viuen els seus últims mesos en el càrrec.
A aquesta qüestió també s’hi van afegir els consellers generals del partit Liberal, Jordi Gallardo, i el d’UL-IM, Carles Naudi. El primer va dir que “ja hi ha un informe de la comissió que diu que Andorra hauria de poder accedir al prestador” i el segon va afirmar que el grup d’amistat del Principat al Consell d’Europa, “també ho ha proposat”. Martí va tancar la qüestió definint l’estil dels líders del PS i L’A. “Vostè no està mai content, però, a diferència de Jordi Gallardo, que diu les coses amb prudència, vostè afirma que no hem fet res i això no és cert”.
DA aprova sol el pressupost
El debat es va centrar en l’aprovació del pressupost de cara al 2019, que es va aconseguir gràcies a la majoria absoluta de DA, ja que tota l’oposició hi va votar en contra. El president del PS no compartia la defensa que feia Cinca i va demanar “mesures concretes”, com ara que “es podria haver destinat els quatre milions d’euros, llançats pel senyor Torres al The Cloud, per finançar la tretzena paga dels jubilats durant quatre anys”. El ministre de Finances no ho va acceptar i el va acusar de mirar a curt termini. “Nosaltres treballem amb polítiques sostingudes en el temps, no puntuals com les seves. Amb la mesura no contributiva que aprovem podrem allargar l’ajuda molt més que amb la seva proposta”. El debat va girar a “la motxilla” que DA va heretar del PS i ells dels Liberals. Cinca li va reconèixer l’esforç de contenció del dèficit fet entre 2009 i 2011 però Saboya va afegir que “el seu dèficit es va veure beneficiat pel fons de reserva de la CASS que vostès van esgotar. Sense aquest, el dèficit hauria estat de 70 o 80 milions”.
Finalment López va criticar al ministre d’Educació, Eric Jover, “la poca diligència que ha demostrat en alguns temes del sistema educatiu francès”.
Naudi però va ser el més bel·ligerant contra el marc pressupostari i els comptes d’aquest any, dels quals va dir que “no s’aguanten per enlloc”. Primer va “dubtar” dels ingressos previstos per Cinca, de 445 milions d’euros “perquè només podria ser si les empreses haguessin crescut molt i la gent es guanya molt bé la vida, que no és certa, per tant, aquests diners sortiran dels impostos, i això ens preocupa”. El conseller de la Massana tampoc veia clara la previsió de creixement del 3,4% per al 2019 i es va mostrar ferm en defensar, a diferència del què dia el titular de Finances, que “les despeses no es poden tocar”. “Alguns consellers venim del sector privat i ens costa acceptar això que vostè diu. No han diversificat l’economia i podrien estudiar la proposta que hem fet de crear un clúster del motor”. Tampoc ho veia clar Gallardo qui va criticar la contractació de personal. “Han augmentat un 4.370% el cost del personal eventual a l’administració” i va recordar que “mai han liquidat més del 40% que han pressupostat”. Ni Víctor Naudi (SDP) ni Sílvia Bonet li van donar suport tampoc. El primer va reclamar la fase dos de la variant de Sant Julià i la independent va lamentar que en lloc de donar “ajudes públiques, no es trobin solucions als problemes que les generen”.
Després d’un debat de sis hores, el cap de Govern es va acomiadar amb un discurs en què va repassar els seus 25 anys en política i va desitjar molta sort al futur cap de Govern. La dissolució del Consell serà el proper dimarts.
ELS RESCATS A LA MUNTANYA VAN COSTAR 2,4 MILIONS
Els rescats a la muntanya el 2018 van costar 2,4 milions d’euros, una xifra superior a la del 2017 que va ser d’1,8 milions. Així ho va explicar el ministre Espot per defensar que siguin els usuaris negligents qui se n’hagin de fer càrrec. “És una desviació pressupostària substancial que no haurien d’aguantar les arques públiques en casos de mala praxi”. Espot va negar que la sanció tingués ànims recaptatoris, sinó que està “destinada a obtenir el rescabalament”. López no entenia per què s’aprovava en el pressupost i va demanar una llei específica sobre les qüestions que afectin la muntanya.
CINCA DIU QUE LA LLEI DEL TABAC ÉS "BONA" PER AL SECTOR
Cinca va dir que el projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac, que es va aprovar en la sessió de divendres, és “bona” per al sector, ja que li dona estabilitat, i també és positiva per al país, ja que “reforça” el missatge de lluita contra el contraban. La llei es va aprovar només amb els vots de DA. L’oposició ho va fer en contra, mentre que Bonet es va abstenir. Gallardo va criticar l’intervencionisme del projecte de llei i va dir que s’afavoria a les marques de gamma alta. A més, va afegir que no responia a l’objectiu de lluita contra el contraban. Per la seva part des d’UL-IM, el conseller general, Josep Majoral, va indicar l’esperança que tenia perquè el text incorporés la legislació europea, i va criticar la “improvisació” amb la que actua l’executiu, que es resti competitivitat als comerços més allunyats dels punts centrals i que es penalitzi el low cost. Tant Cinca com la consellera demòcrata, Patrícia Riberaygua, van repetir que la llei no perjudicaria el sector sinó tot el contrari, van defensar que si es regula el preu del tabac i van respondre a les acusacions de per què no regulaven els preus dels pisos, perquè el tabac “és una mercaderia sensible”.