Reporatge
El vot en una caixa forta
El responsable del vot judicial, Jaume Freixes, explica que els sufragis queden tancats a la seu de la Justícia i que són els batlles qui els porten fins a les urnes.
El vot judicial ha pres un paper molt rellevant aquesta setmana, especialment després que el partit Liberal i el PS enviessin una carta signada pels seus presidents al secretari general del Govern, Jordi Casadevall, en què li preguntaven per la cadena de custòdia que segueix aquest vot. Pere López i Jordi Gallardo van argumentar que ho feien per “garantir que el procés electoral es desenvolupi amb totals garanties per a tothom” i ho van justificar en al·legar que ja representa el 25% del total dels sufragis. La petició va ser durament criticada per l’executiu, que els va recordar que el sistema de vot no ha canviat i que ells han organitzat tots els comicis fins al 2011.
El màxim responsable és Jaume Freixes i explica detalladament com es reserven els vots perquè ningú hi tingui accés des del primer dia, fins que van a les urnes. “L’endemà de l’inici de la campanya electoral és quan comença el vot judicial. Les persones vénen a la Batllia, deixen el seu vot en custòdia i queda guardat en una caixa fins que tanquem. Aquesta es guarda en una caixa forta dins d’una sala tancada, de la qual només tenim la clau la presidenta de la Batllia i jo mateix”, apunta.
El sistema es manté inalterable fins al dia de la votació, quan un batlle es desplaça a cada parròquia amb els vots, excepte a Andorra la Vella, Escaldes i Encamp, que ho fan dos “per què és on més votants hi ha”, aclareix Freixes. “Ells són els responsables de traslladar els sufragis fins a les diferents meses electorals. Ho fan acompanyats per una patrulla de la policia i, un cop al col·legi, o bé l’integren a l’urna o alguns ja tenen urnes específiques preparades per a aquest sistema”. PS i L’A també van posar de manifest que l’elector pot canviar el sentit del vot durant els 15 dies. Rosa Gili va afirmar que “ens consta que això ha passat” però Freixes recorda que ho contempla la llei i que es fa perquè en un país petit com Andorra es poden produir situacions de pressió. “Sí que passa i un dels motius és precisament perquè pot ser que vinguin acompanyats per alguna persona, sigui familiar o un polític directament. A vegades, les persones a qui els passa prefereixen tornar l’endemà sols i votar allò que realment volen o simplement perquè canvien d’opinió”, aclareix.