Precampanya electoral
Martí afirma que hi ha “complicitats” tant amb el PS com amb la terceravia
El cap de Govern destaca l’entesa inicial amb els socialdemòcrates per l’acord amb la UE, però diu que DA és més “propera” al projecte de Pintat en aspectes socials
Després de l’última sessió al Consell General i amb els deures fets després de l’aprovació del pressupost per a aquest any, Toni Martí comença a escenificar el pas al costat davant de l’apropament de les eleccions del 7 d’abril vinent, quan s’escollirà el seu relleu al capdavant del Govern. El líder de l’executiu, que va comparèixer ahir en una roda de premsa a l’edifici administratiu per anunciar la dissolució del Consell General i la convocatòria dels comicis, va mostrar un to conciliador i allu-nyat del frec a frec polític amb les altres forces que s’ha escenificat a l’hemicicle fins al final d’aquesta legislatura.
De fet, Martí va destacar la capacitat de DA d’erigir-se dins de la centralitat política i d’haver aconseguit crear bona sintonia amb dos projectes antagònics, el PS i la terceravia de Josep Pintat. El cap de Govern va afirmar haver generat “complicitat” amb el partit presidit per Pere López, amb qui ha protagonitzat una batalla dialèctica constant, a l’hora d’afrontar de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, malgrat que la bona sintonia inicial entre les dues formacions s’ha anat diluint. Tot i això, Martí va manifestar que en aspectes de caire social els plantejaments han sigut “més similars” amb la terceravia. “DA és això”, va afirmar Martí, que va assegurar que “en temes cabdals” s’ha aconseguit arribar a acords “amb alguna part de l’oposició i en alguns temes amb una altra part de l’oposició”.
MARTÍ DIU LA SEVA PEL VOT JUDICIAL
Martí va ser més contundent durant les preguntes per la polèmica del vot judicial encetada la setmana passada arran d’una demanda del PS i dels liberals. “No diré que el PS estigui faltant el respecte, però és una polèmica que ens hauríem pogut estalviar”, va afirmar el líder de l’executiu, que va notificar que el Govern va enviar ahir una carta als socialdemòcrates per respondre a la petició sobre la custòdia permament del vot judicial. Martí no va revelar amb exactitud el contingut de la carta, però va defensar que “el vot judicial és potestat exclusiva” de la Batllia i que els processos electorals “han estat sempre nets”. De fet, també va instar tant el PS com L’A a adreçar-se al poder judicial en cas de possibles reclamacions.
El cap de Govern va fer un repàs de l’última legislatura, però va donar poques pistes del futur escenari postelectoral, que haurà de ser gestionat per Xavier Espot. Preguntat per les opcions de pactes en funció dels resultats, Martí va optar per passar-hi de puntetes i no condicionar el posicionament de la candidatura taronja, tot i que no va amagar el desig de revalidar la majoria absoluta.
EL ‘TEMPO’ DEL PROCÉS ELECTORAL
Martí va explicar que avui està previst que el BOPA publiqui el decret de dissolució del Consell General i de convocatòria d’eleccions. Per tant, els dos textos, que entren en vigor avui mateix, marquen l’inici del procés electoral, que començarà a concretar-se amb la presentació de candidatures dimarts 26 de febrer a les dotze del migdia.
La campanya electoral s’encetarà diumenge 24 de març a les dotze del migdia i s’acabarà divendres 5 d’abril. Dissabte 6 serà el dia de reflexió i el 7 d’abril, data dels comicis, els col·legis electorals estaran oberts des de les nou del matí fins a les set de la tarda. Pel que fa al vot judicial, els electors podran anar a la Batllia a votar des del 25 de març fins dissabte 6 d’abril. El període per sol·licitar el vot per correu, que fins ara ha estat demanat per 96 persones, s’acaba dimarts que ve i la data límit per emetre’l finalitza el 2 d’abril.
EL LÍDER DE L'EXECUTIU FA UNA CRIDA A LA PARTICIPACIÓ
Martí es va mostrar esperançat per tal que els comicis del 7 d’abril mobilitzin més electors que no pas els del 2015, quan va votar un 65% del cens. El cap de Govern va descartar que des del 2011 la participació ha anat a la baixa, quan “en general Andorra sempre havia tingut percentatges altíssims”. I hi va afegir que la previsió amb què es va donar la data ha generat una “precampanya més llarga”.