Cinca contradiu els duaners i afirma que es cobriran totes les noves places
El ministre afirma que es cobriran les places necessàries i que s’ha invertit en la millora de la plataforma informàtica
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va rebatre ahir una per una les principals queixes que el Sindicat de Funcionaris de Duanes (SFD) va fer públiques la setmana passada en un comunicat de premsa. Ho va fer a preguntes dels periodistes a la roda de premsa posterior al consell de ministres amb unes respostes que van fer pensar que el ministre tenia coll avall que li demanarien per les queixes dels duaners.
El portaveu del Govern va argumentar la resposta als duaners assenyalant d’inici que no era “fàcil” fer una valoració d’un comunicat que mereix “certs matisos”. Respecte a la baixa qualitat del programa informàtic que fa servir el departament de Tributs i Fronteres i en conseqüència els duaners, Cinca va admetre ser conscient que la plataforma de gestió de la duana és “complexa” i que s’ha hagut d’adaptar al nou marc fiscal. Va negar, però, que no s’hagi invertit en la millora del programa conegut com Diator.
“Hi ha hagut partides als pressupostos del 2016, 2017 i 2018”, va indicar el ministre, que les va quantificar en 300.000 euros. “La majoria han estat encaminades a fer que l’operativa sigui cada vegada més automatitzada”, va dir, per afegir que això ha permès “reduir el temps per realitzar la declaració i el d’espera del ciutadà”. Cinca va tancar aquest bloc de queixes sentenciant que “les millores són notòries i tenim recorregut per fer-ne més”.
Falta de personal a la duana
El sindicat també van denunciar en el seu escrit el que considera falta de personal que hi ha actualment al cos i que no permet “donar el servei que mereixen els ciutadans”. El portaveu de l’executiu va admetre que el trasllat d’agents a l’Agència Tributària va afectar el servei de Duanes. Però va afegir que la feina feta durant aquells anys permet tornar efectius de l’Agència Tributària cap a a la Duana i convocar concursos per augmentar el personal i cobrir vacants i jubilacions. El ministre va recordar l’edicte publicat a final del 2018 en què es convocaven vuit places de duaners i que n’hi ha un previst enguany amb cinc més. Amb relació al fet que del primer concurs només han sortit tres candidats aptes, va avançar que es tornarà a fer un edicte per omplir les cinc places no cobertes.
L’SFD també denunciava en el seu escrit la manca de formació i capacitació continuada a les duanes. Cinca tampoc es va mostrar conforme amb aquesta afirmació, tot i que va matisar que “és difícil determinar quanta formació és suficient”. L’encara titular de la cartera de Finances va indicar que l’any passat es van dur a terme més de 1.000 hores de formació i que al departament hi ha establerts programes de formació continuats. Això, va admetre, “no amaga una realitat” que és que els agents “han hagut d’assumir el marc fiscal sense més contractacions i això els ha fet anar més collats”. Va finalitzar aquest tercer bloc de queixes indicant que “durant aquest període s’ha fet moltíssima formació”.
I per intentar apaivagar les crítiques dels duaners, el portaveu de l’executiu Martí va recordar que també s’ha donat solucions a una reivindicació històrica del cos: la millora de les instal·lacions. Va recordar que s’han licitat les obres de millora a la duana del riu Runer i que el Govern ja ha invertit 380.000 euros en les infraestructures duaneres.
Medicament caducats
El consell de ministres, d’altra banda, va donar llum verd ahir al reglament referent a la recollida de medicaments caducats o que no s’utilitzen perquè es puguin lliurar a les farmàcies. Mitjançant aquest text “es vol facilitar als ciutadans la possibilitat de desfer-se correctament dels medicaments i evitar que es barregin amb la brossa de les escombraries i produeixin contaminació”. Cada any es recullen a Andorra prop de set tones de medicaments i fins ara només es podien dur als centres d’atenció sanitària o a les deixalleries comunals.
SENSE NOTÍCIES DE L'AMBAIXADOR DE JUAN GUIADÓ
Hores després que l’Assemblea Nacional veneçolana, que presideix Juan Guaidó, autonomenat president interí del país sud-americà, nomenés com a ambaixadora a Andorra Carmen Albindingue, el Govern assegura no haver rebut cap notificació d’aquesta decisió. Malgrat que el Principat, com la gran majoria de països occidentals, ha reconegut Guaidó com a president encarregat de Veneçuela, el portaveu, Jordi Cinca, va indicar que “a efectes oficials i pràctics” l’ambaixador de Veneçuela al Principat continua sent Héctor Michel Mujica, que també ostenta el càrrec d’ambaixador a França. Ho és des del 2014, quan el va nomenar el president legítim del país sud-americà, Nicolás Maduro. Cinca va asse-nyalar que a dia d’avui el Govern encara no ha decidit, en cas que arribi la demanda oficial, si reconeixerà Albindingue com a ambaixadora. “No hi ha hagut cap notificació oficial, si arriba l’estudiarem”, va sentenciar.