Política

Meritxell Palmitjavila és la cap de llista de DA a Canillo

DA té els caps de cartell de les sis parròquies on es presenta i falten per decidir els segons llocs a Canillo
i a Andorra la Vella

Meritxell Palmitjavila és la cap de llista de DA a CanilloFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els demòcrates de Canillo han tancat el lideratge de la llista par­roquial amb Meritxell Palmitjavila. La fins ara consellera general, de 54 anys, és mestra i havia estat directora del departament de Suport a l’Ensenyament i Inspecció Educativa. Una de les opcions que s’havien posat damunt de la taula era el conseller de Finances del comú canillenc, Marc Casal, però finalment va rebutjar la possibilitat d’entrar a les llistes electorals. El segon nom de la candidatura encara s’ha de decidir. Amb l’elecció de Palmitjavila els demòcrates aconsegueixen tancar els primers llocs de les sis ter­ritorials on seran presents, ja que a la Massana no hi haurà candidatura i els demòcrates estaran integrats, juntament amb els simpatitzants de la terceravia i d’altres formacions, a la llista blanca independent de Ciutadans Compromesos.

Els liberals de la Massana encara no han fet públic si presentaran o no llista pròpia però, segons diverses fonts massanenques, el més possible és que finalment facin una candidatura. Aquest seria el desig, segons fonts properes al partit, de la direcció de la formació que necessita visualitzar la presència en el màxim de territoris possible. La divisió dins dels liberals massanencs, però, es va fer palesa durant la reunió d’ahir, segons fonts parroquials, amb una part de la militància que vol mantenir-se dins de Ciutadans Compromesos i anar a la llista conjunta i altres que aposten per fer llista pròpia. El debat, en una trobada al Xalet Ritz de Sispony, va més enllà perquè ha quedat clar que si els liberals s’enfronten a CC a la territorial quedarien de facto fora de la plataforma per a futures conteses electorals.

Amunt i avall

El panorama del bloc conservador ha girat en els darrers dies. Tot i les dificultats per compondre les parroquials, els liberals han anat fent camí i han aturat en sec la línia ascendent de la terceravia. Josep Pintat continua fent moviments a un ritme lent, fet criticat per part dels ara nous associats, però sense acabar de tancar una presència àmplia. Pintat, segons fonts lauredianes, encara confia a fer llistes a quatre o cinc parròquies, però no és una empresa fàcil.

Socialdemocràcia i Progrés ha fet un pas endavant amb l’opció de tancar la territorial d’Ordino, liderada per Felip Gallardo. El partit que té ara Josep Roig al capdavant s’ha fixat tancar Andor­ra la Vella, Escaldes i Encamp també, a banda de mantenir la intenció de liderar una plataforma a Sant Julià. El fet que els demòcrates hagin fet llista pròpia deixa l’opció que els elements lliures de Laurèdia en Comú puguin convergir en una plataforma que presenti candidatura. Tampoc és un objectiu fàcil perquè serien la quarta llista en competició i les possibilitats de fer un gran resultat són escasses. Seria, però, l’única forma, segons les fonts consultades, de mantenir viu el projecte de Laurèdia en Comú si existeix la intenció d’intentar repetir a les properes comunals. L’objectiu d’SDP és tenir els consellers per poder ser decisiu.

NOMEN ASSEGURA TENIR ELS AVALS I LLISTA A CANILLO

Eusebi Nomen va manifestar ahir que disposa dels avals per presentar la candidatura nacional i que també serà present amb una llista territorial a Canillo liderada per Ricard Riba. El promotor d’Andorra Sobirana va manifestar en declaracions al programa Ara i aquí, d’RNA, que també està treballant per fer candidatures territorials a Andor­ra la Vella i Sant Julià de Lòria. L’exconseller d’ApC va ser molt crític amb els demòcrates i va acusar tant la terceravia de Josep Pintat com Socialdemocràcia i Progrés de Jaume Bartumeu de funcionar com a marques blanques de DA. I va vincular el gran nombre de candidatures que s’han presentat amb la gestió que ha fet el Govern de Toni Martí en els darrers anys. El posicionament de Nomen contrasta amb les informacions que indicaven els greus problemes que li havien sorgit per tancar la llista nacional i especialment les discrepàncies amb Pere Cerqueda, que havia d’ocupar el número dos de la llista. Els problemes l’haurien portat a intentar pactar amb Clavera que el va rebutjar.

BARTOLOMÉ I TUDÓ, TÀNDEM DELS INDEPENDENTS D'ORDINO

Èric Bartolomé i Sandra Tudó. Aquesta és la llista que inicialment ha pactat la candidatura d’independents d’Ordino a la trobada que va mantenir a principi de setmana. El col·lectiu, format fonamentalment per joves de vessant majoritàriament conservador, ha estat negociant amb diferents formacions respecte a qui podrien unir-se en l’àmbit nacional. L’acord al qual s’ha arribat comportaria que els independents es presentarien com a tals a la parròquia, però en l’àmbit nacional donarien suport a la coalició entre el socialdemòcrates i els liberals. L’acord tancat amb Bartolomé i Tudó al capdavant està en la línia de tenir candidats independents, tot i que tant un com l’altre s’havien presentat anteriorment en formacions parroquials vinculades als liberals. El tàndem no es pot donar per definitiu perquè hi ha una part dels integrants del col·lectiu independent que no veu bé l’opció d’una coalició amb els socialdemòcrates. Tampoc no queda clar si els dos consellers, de clar tarannà conservador, passarien al Consell com a integrants dels liberals, entenent que cap dels dos s’uniria al PS. Aquestes incògnites són les que poden tombar la candidatura i fins i tot el pacte.

Meritxell Palmitjavila és la cap de llista de DA a Canillo

Meritxell Palmitjavila és la cap de llista de DA a Canillo

tracking