Comerç exterior

El Brexit posa en perill les importacions del Regne Unit

Londres admet que no podrà enllestir un acord comercial amb Andorra si la data prevista per abandonar la UE, el 29 de març, es compleix

El Brexit posa en perill les importacions del Regne UnitAgències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 29 de març vinent és la data pactada perquè el Regne Unit abandoni la Unió Europea després que els ciutadans britànics decidissin per referèndum el juny del 2016 deixar de forma part d’aquest organisme. Si finalment no hi ha una pròrroga en la data i el Brexit es tanca sense un acord amb la Unió Europea les importacions de productes del Regne Unit cap a Andorra estarien en risc. De fet, un informe fet públic dimecres pel govern de Londres sota el títol Implicacions per a les empreses i el comerç d’una sortida de la Unió Europea sense acord el 29 de març del 2019 indica que Andorra és un dels països extracomunitaris amb els quals el Regne Unit no tindrà un conveni comercial en vigor aquell dia.

Andorra va importar l’any passat productes de la Gran Bretanya per un valor de 20,4 milions d’euros. Es tracta d’una quantitat molt minsa que només representa l’1,5% del total de mercaderies importades pel Principat. El problema es podria agreujar si la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es fa sense acord amb els països membres. De fet, la majoria dels productes d’origen britànic provenen de les filials que les empreses del Regne Unit tenen a Espanya i França. Andor­ra va importar de l’Estat veí del sud l’any passat el 63,6% del total de productes, mentre que del veí del nord van arribar del 13,1%.

El cas és que si no es tanca l’acord amb els països comunitaris, la Gran Bretanya passarà a ser un país tercer per a Espanya i França, països que ja no podrien importar aquests productes com a comunitaris. És a dir, que s’incrementarien els aranzels i conseqüentment el preu final del producte per al Principat, ja que també els hauria d’importar com a mercaderies d’un país tercer. Els productes que Andorra importa de la Gran Bretanya a través d’Espanya i França són en la majoria alcohol i tabac.

Increment dels aranzels

Respecte als productes que el Principat importa directament des de la Gran Bretanya, el Brexit sense un acord de comerç tancat entre els dos països també n’afectaria el preu. Bàsicament perquè l’aranzel marcat per a cada producte passaria de ser del 100% per als productes britànics. Ara les mercaderies es beneficien de l’acord duaner amb la Unió Europea, que paga el 60% de l’aranzel de cada producte. D’aquesta manera, els productes importats de la Gran Bretanya passarien a ser més cars i deixarien de ser competitius, fet que podria suposar la desaparició dels tractes comercials amb el Regne Unit.

A l’informe emès pel Govern britànic s’assenyala que l’executiu de Londres està intentant tancar acords transitoris amb països tercers mentre encara és membre de la Unió Europea, perquè de no fer-ho els mateixos desapareixeran quan el Regne Unit abandoni el club dels 28. La Gran Bretanya reconeix al document que només s’han signat els acords internacionals més crítics, com els relatius a l’aviació, la cooperació nuclear i la salvaguarda. S’indica que de la totalitat dels acords, uns 40 fan referència al comerç i que fins ara només els ha signat amb Suïssa, Xile, Illes Fèroe, l’Associació Econòmica d’Àsia Oriental i Meridional, Israel i Palestina. Com Andorra es troben el Japó, Turquia i San Marino.

Treballadors extracomunitaris

D’altra banda, la sortida de la Unió Europea del Regne Unit sense un acord amb Andorra també afectaria els ciutadans d’aquest Estat que volguessin venir a treballar al Principat. Fora del club d’estats de Brussel·les, els britànics no podrien incloure’s dins de la quota de llocs de feina dirigits als treballadors comunitaris. Només podrien optar a la quota d’extracomunitaris que obliga a complir uns requisits de títols i experiència més exigents.

tracking