Reportatge

Eficiència energètica casolana

Andorra ja disposa de la primera casa passiva certificada del Principat, un habitatge situat a les Bons, Encamp, de consum quasi zero d’energia que redueix les pèrdues de calor a l’hivern i impedeix l’entrada de calor durant l’estiu, mantenint la temperatura ideal.

Eficiència energètica casolana

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les persones que hi viuen utilitzen per escalfar la casa dos petits radiadors elèctrics de 2kW, com una torradora de pa.” Amb aquesta facilitat es manté l’escalfor a la primera casa passiva certificada d’Andorra, segons manifesta l’enginyer industrial d’Enginesa, Jordi Llovera, que ha participat en el projecte. Es tracta d’una casa situada al Roc de les Comes, a les Bons, que manté una temperatura estable sigui quin sigui el temps a l’exterior. “És un concepte que es basa a no perdre l’escalfor de l’interior cap a l’exterior de la casa”, manifesta Llovera. Segons l’enginyer industrial encarregat del projecte, aquest efecte s’aconsegueix amb un segellament que fa que la casa sigui estanca, sense possibilitat d’haver-hi filtració amb l’exterior.

El fet d’evitar que hi entri o surti l’aire fa que s’hagi d’instal·lar un sistema de ventilació de l’aire interior que funciona 24 hores i “recupera la temperatura de l’aire que s’extreu per passar-lo a l’aire nou i mantenint-lo a 20 graus”, segons Llovera. D’aquesta manera l’eficiència energètica s’aconsegueix durant tot l’any, ja que a l’hivern es redueixen les pèrdues d’escalfor i s’evita l’escalfament de la casa durant les èpoques de més calor. “A l’estiu les persianes controlen, automàticament, l’entrada de sol a l’interior. Quan puja la temperatura, la persiana comença a baixar”, manifesta.

El sobrecost d’una casa passiva amb la normativa actual, segons Llovera, és d’entre el 5 i el 7% per sobre d’un habitatge sense eficiència energètica. “És una inversió que es recupera en molt pocs anys perquè la despesa energètica és mínima”, manifesta Llovera, que considera que aquest sistema pot durar més de 50 anys. “Els que hi viuen han gastat al voltant de 47 euros mensuals per escalfar 337 metres quadrats”, afegeix.

Llovera considera que a Andorra la intenció és anar cap a les construcció d’edificis d’aquest estil. “A partir de l’1 de gener serà obligatori que siguin de quasi zero energia”, manifesta l’enginyer, i afegeix que fer cases passives serà més barat que seguir la nova reglamentació.

tracking