Precampanya electoral
Els sindicats volen que els demòcrates no guanyin les eleccions
No donen suport a cap formació política, però sí que manifesten el seu descontentament amb els demòcrates
A falta d’aproximadament un mes per a les eleccions generals, els sindicats de les institucions públiques i privades del país han posat sobre la taula el seu parer sobre les alternatives polítiques existents. Malgrat que tots es consideren apolítics i no demanen el vot de la població per a cap formació, la majoria deixa entreveure les seves preferències i alguns fins i tot manifesten que els electors no haurien de votar Demòcrates per Andorra (DA). És el cas de Lluís Anguita, secretari general del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), qui assegura que tot i que com a sindicat no poden demanar el vot per a cap partit, el que sí que poden fer és insinuar a qui no ha de votar la població. Fent referència implícita a DA, Anguita insta la gent a “fer memòria” dels anys que el partit ha estat al Govern i afegeix que “cal recordar com de dolent ha estat per al país”. Així mateix, el secretari general del Sipaag va manifestar el seu descontentament amb la llei de la funció pública: “Si hi ha un partit que l’ha imposada i una oposició que no l’ha votada, sempre estarem de part d’aquesta oposició”.
Per la seva part, Guillem Fornieles, secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), manté una postura semblant. Assegura que el sindicat no pot demanar el vot per a cap força política, si bé sí que mantenen una clara inclinació cap a les polítiques d’esquerres. Així com Anguita, Fornieles critica el treball de DA al Govern i acusa el partit d’haver trencat el teixit social, anant en contra dels ciutadans amb el consentiment dels coprínceps: “Volen governar a l’andorrana, com un sistema feudal”. Així mateix, el secretari general del SAT demana que durant la pròxima legislatura es creïn sindicats per sectors i que s’estableixin convenis amb el Govern.
Més reticències amb DA
El Sipaag i el SAT no són els únics que van contra DA a les eleccions. El 19 de febrerpassat , la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i l’Institut de Drets Humans van oferir una roda de premsa conjunta en què també van instar els electors a votar qualsevol formació política excepte els Demòcrates. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va afirmar que donarà suport a partits “progressistes” i va mostrar-se obert a arribar a donar suport a forces com la tercera via, els liberals, SDP, el PS o la candidatura d’Alfons Clavera.
D’altra banda, el sindicat de Funcionaris de Duana (SFD), presidit per Jean Paul Cuberes, no donarà suport a cap partit de cara a les eleccions, però Cuberes es va referir a la darrera legislatura per manifestar el seu rebuig per DA: “Jo tinc clar qui no votaré i la gent ha de ser conscient del que ha passat els últims quatres any.” Així mateix, el president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra, va afirmar que es mantindran al marge de la política durant el procés electoral.
Propostes dels empresaris
Malgrat que tant la Cambra de Comerç com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) no es posicionen a favor de cap formació de cara a les eleccions, ambdós organismes han manifestat les seves preferències quant a les polítiques que volen que el nou Govern desenvolupi durant la legislatura vinent. Miquel Armengol, president de la Cambra, afirma que els seus integrants tenen ideologies diverses i que per això no donen suport a cap força política en concret. Armengol assenyala que “governi qui governi, l’important és que hi hagi un bon parlament que treballi per tirar el país endavant” i demana que hi hagi consens i que els consellers aportin solucions “reals” als problemes dels empresaris.
Per la seva part, el president de la CEA, Gerard Cadena, va manifestar que el neguit de la patronal és que el nou Govern apliqui polítiques que ajudin a millorar l’economia del país, però va afirmar que la CEA no es posicionarà a favor de cap formació política. Cadena va anunciar que es posarien en contacte amb els partits per traslladar-los una sèrie de propostes econòmiques amb l’objectiu que aquests les incloguin en els seus programes electorals. Així, el president de la patronal va afegir que, de manera interna, aniran amb la força que més propostes d’aquestes porti al programa.