World Padel Tour demanda Principàdel per un deute
La societat que va acollir la prova del 2018 no va pagar i per això es va cancel·lar l’edició del 2019
World Padel Tour (WPT) va cancel·lar la presència a Andorra aquest any pel deute que va quedar pendent de l’edició de l’any passat. L’organisme està a punt de presentar als jutjats de Madrid una demanda per incompliment de contracte contra Principàdel per un import d’uns 200.000 euros, que seria la quantitat que no es va satisfer. Principàdel, segons va explicar el director general de World Padel Tour Mario Hernando, tenia un contracte signat per tres anys perquè Andorra acollís la prova del circuit professional. La primera edició, la del 2017, ja va tenir alguns problemes econòmics, però finalment el difunt Miguel Lao, llavors únic propietari de Principàdel, va acabar abonant els diners compromesos per fer front a la remuneració dels jugadors i despeses generals. En l’edició de l’any passat, que ja no es va disputar en les instal·lacions del club sinó que va tenir lloc al Poliesportiu de Govern, Principàdel no va abonar els pagaments. Mario Hernando ha preferit no explicar quin és el global del deute. Altres fonts han indicat que només els emoluments dels jugadors ja pujaven 140.000 euros que va haver de satisfer World Padel Tour i que la resta de despeses elevava la xifra final a uns 200.000 euros.
Mario Hernando va lamentar “una situació que nosaltres en cap cas voliem que hagués succeït perque la nostra voluntat era continuar celebrant la prova a Andorra”. La prova, segons el director general de WPT, és que estaven negociant un allargament del contracte per quatre anys més fins al 2023. Les converses estaven vinculades que Principàdel pagués la xifra pendent. El nou contracte i les converses van acabar al novembre amb la defunció de Miguel Lao.
Sense resposta
World Padel Tour va intentar contactar tant amb la família de Lao com amb els nous socis de Principàdel. Miguel Hernando comenta que el contacte tenia com a objectiu tant tractar sobre els diners pendents com parlar sobre la prova del 2019 i fins i tot el possible allargament del contracte. Ni la família, segons el dirigent de WPT, ni els socis van respondre, a excepció d’una carta de l’advocat dels accionistes on s’indicava que el contracte i les obligacions respecte a la prova corresponien a Miguel Lao i a una societat seva i que estaven desvinculades de Principàdel com a club. Per aquest motiu els nous accionistes manifestaven que no tenien res a veure amb els suposats problemes que hi hauria hagut en l’edició de l’any passat. Hernando destaca que el problema amb la prova andorrana ha estat un gran maldecap. En primer lloc pel forat econòmic que va haver d’assumir l’organització. En segon terme perquè el calendari del 2019 ja estava tancat amb el torneig a Andorra i per tant es va haver d’anat a buscar a correcuita una nova seu ja que els jugadors tenen per contracte una sèrie de campionats. El tercer problema estava relacionat amb els patrocinadors. Els contractes de WPT estaven signats amb els condicionants d’una prova en un altre país i això ampliava el nombre d’estats on es jugava el campionat. Hernando incideix, però, que l’afer ja es troba en mans dels advocats i de la justícia i per tant acataran el que dictaminin els tribunals. L’afer s’ha portat als jutjats de Madrid perquè aquesta era la instància per dirimir els possibles problems legals, segons recollia el contracte. Hernando es va mostrar molt apenat per la defunció de Lao, amb qui assegura que tenia una bona relació, tot i els problemes que havien tingut lloc. El difunt li hauria comentat que estava negociant amb les administracions andorranes perquè amb un canvi de data de la prova es podria aconseguir una subvenció pública per al torneig. WPT va accedir al canvi de dates però tampoc es va poder concretar res per la inesperada mort de l’impulsor de Principàdel.
Hernando va manifestar que el desig de WPT és poder recuperar en el futur Andorra com a seu d’una de les proves del calendari mundial però depèn de la iniciativa des del Principat. I al mateix temps desitja que es pugui arribar a un acord extrajudicial i aturar les accions penals.
ELS HOMES REBEN UN 70% MÉS EN ELS PREMIS
Els premis d’un campionat màster del pàdel se situen en els 91.000 per a repartir entre elsjugadors de categoria masculina i 28.000 les de la femenina. En el cas dels gunyadors d’una prova en categoria màster la compensació econòmica és de 9.500 euros per als homes i 2.660 per a les dones. La diferència en els premis seria d’un 70%. L’explicació es troba en la major repercussió mediàtica de les proves masculines així com les audiències televisives. El col·lectiu de jugadores, segons la pàgina especialitzada Padeladdict, ja s’ha queixat diverses vegades per aquesta diferenciació. Hi ha altres tipus de tornejos amb menys diferència entre els dos sexes.