Reportatge

El debat dels Armilles Grogues

Una quarantena de residents francesos al Principat van participar a l’espai de discussió que ha obert el president gal, Emmanuel Macron, després de les fortes protestes contra la pèrdua de poder adquisitiu en diferents punts de l’hexàgon.

El debat dels Armilles Grogues

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Canviar el sistema polític i passar pàgina de la cinquena república, parlar de la importància de les energies verdes i del tancament de centrals nuclears i aplicar impostos als productes agrícoles importats per protegir els productes locals. Aquests van ser els grans eixos del debat al qual van participar una quarantena de residents francesos, que s’han unit a l’espai de reflexió engegat pel presdident gal, Emmanuel Macron, després de les fortes protestes dels Armilles Grogues a França.

L’espai de diàleg, que va tenir lloc dimecres 20 de febrer al Lycée, va girar al voltant de les reclamacions que van protagonitzar els talls de carretera i les manifestacions de França a finals de l’any passat per protestar contra la pèrdua de poder adquisitiu i per reclamar més participació democràtica. A l’acte hi va assistir la diputada de la República en Marxa -la formació de Macron-, Samantha Cazebonne.

Un dels temes en què es va fer èmfasi va ser el del model polític. Alguns assistents van considerar que la cinquena república “no respon” a “les necessitats actuals” i que, per tant, cal obrir un procés de relexió per passar a un altre sistema. En aquest sentit, es va evocar a instaurar un sistema més representatiu i proporcional i alhora reforçar el pes del Senat. Segons un dels moderadors del debat, Philippe Noël, que va ser conseller de l’extingit consolat francès, hi havia assistents que consideraven que el rol de l’Assemblea Nacional i del Senat “s’assemblen mássa” i, per tant, “no té interès tenir aquestes dues cambres”. “Volen més representants del poble”, afegeix Noël.

Pel que fa al medi ambient i a la sostenibilitat, els residents gals van tractar la possiblitat de treure més profit a les energies renovables, com ara l’eòlica o la dels corrents marins. A més, es va discutir sobre un tema espinós com el de les central nuclears. La proposta que va sortir de l’espai de debat és organitzar un referèndum ciutadà sobre si cal mantenir obertes aquest tipus de centrals. “La idea és que el poble pugui donar les seves opinions”, remarca Philippe Noël, que és un dels encarregats de transmetre les diferents idees exposades al debat al comissionat que s’encarrega de gestionar totes les propostes aportades a tot el territori francès.

MÉS TAXES ALS PRODUCTES DE FORA

Els assistents a la trobada també van parlar de taxes impositives, com ara aplicar un impost als productes alimentaris procedents de fora de França. Una de les inquietuds va ser sobre si les grans empreses paguen prou impostos o tributen en alguns casos a fora. En canvi, el tema que va tenir menys pes va ser el que fa referència a l’increment del poder adquisitiu de les famílies. Segons Noël, això es pot deure al fet que els residents francesos al Principat “no tenen tants problemes en aquest sentit”. En relació amb això, sí que van reclamar als polítics el “mateix nivell d’exigència” i que apugin els salaris de la mateixa manera que decideixen augmentar els impostos amb celeritat.

tracking