Consum energètic

Pla per frenar la calefacció elèctrica

Albert Moles assegura que es vol impedir el pas del gasoil a l’electricitat per la possibilitat que la xarxa acabi saturada només amb aquest servei

Pla per frenar la calefacció elèctrica

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) té l’objectiu d’evitar que els usuaris facin el traspàs de sistemes per escalfar els habitatges basats en el gasoil a la calefacció elèctrica. El seu director general, Albert Moles, explica que “es vol frenar la passada de gasoil de calefacció cap a calefacció elèctrica”. En declaracions al Diari, el dirigent de la parapública lamenta que “aquests darrers anys per temes de preus, calderes, comunitats i molts factors diferents, estem veient com una part de la calor se’n va cap a la xarxa elèctrica”. Moles apunta que la volutat de FEDA és atreure els seus usuaris cap a “les xarxes de calor” per “emetre menys CO2”. Així mateix, el directiu assenyala que Forces Elèctriques d’Andorra “no vol que la calefacció elèctrica acabi saturant les nostres instal·lacions, sent conscients que aquesta mateixa xarxa també ha d’acollir vehicles elèctrics i altres coses”.

En aquest sentit, Albert Moles posa l’accent en el fet que “no podem dedicar la capacitat d’aquesta xarxa elèctrica a escalfar” perquè “al final la capacitat d’importar de França i Espanya tampoc és infinita i no es pot dedicar només a escalfar”. La solució, insisteix Moles, és potenciar l’oferta “d’una alternativa viable a la calefacció elèctrica, malgrat que cada vegada sigui més verda”. I és que si l’any 2017 el 80% de l’electricitat que es va vendre al país provenia de l’estranger, d’Espanya i de França, el 2018 va acabar amb una davallada del 4%.

IMPORTACIÓ DEL 2018

Segons avança el director general de FEDA, “el 2018 es tanca amb el 76%”. “El 2017 devíem produir uns 85 milions de KwH i el 2018 hem produit 115 KwH, un augment que es correspon bàsicament a la fosa de neu”. La part d’aquest 76% que correspon a cadascun dels dos països veïns, continua Albert Moles, “es més o menys meitat i meitat”. “Potser al 2018, un 52% és de França, però no gaire més”, afegeix. En aquest punt, el director de la parapública argumenta que “la voluntat és ser cada any menys dependents” i “importar menys en volum i percentatge”. “No té sentit créixer només sobre les importacions”, diu, si bé recorda que “tenir una línia a França i una altra a Espanya” respon a la idea de comptar amb “un pulmó que no s’ha d’acabar mai”. En qualsevol cas, Moles exposa que a hores d’ara FEDA està treballant en la primera fase per engegar l’esperada xarxa de calor a la Comella, que es connectarà amb el centre esportiu dels Serradells “aquest hivern” i així començar amb l’alternativa a l’energia tradicional a la capital. Segons el director de la companyia, la xarxa de la Comella té capacitat de crèixer més del previst i podria abastir “la zona de la rotonda de la Comella fins a la rotonda de Prada Casadet”. Fins i tot, part de l’avinguda Tarragona.

LA PARTICIPACIÓ D'EDF A FEDA CAPÇALERA SERÀ SEMPRE MINORITÀRIA

L’empresa elèctrica pública de França, EDF, va entrar a mitjans de febrer a l’accionariat de FEDA Capçalera a través de la seva filial, Dalkia, dedicada a explotar xarxes de calor. L’objectiu d’aquest moviment, segons explica Albert Moles, és sumar l’experiència d’una gran companyia per desenvolupar els projectes que actualment la parapública andorrana té entre mans. En aquest sentit, Moles assenyala, a tall d’exemple, la central de cogeneració de la Comella amb la seva xarxa de calor o la central prevista al Pas de la Casa. “Dalkia és una empresa que es dedica a les xarxes de calor i és molt més gran que nosaltres”, diu. Segons el director general de Forces Elèctriques d’Andorra, la participació de Dalkia dins de FEDA seria d’un 10%, tot i que encara “s’està acabant de negociar”. Precisament, Albert Moles avança que “la idea és que tampoc augmenti més, com a mínim ara per ara”. De fet, el màxim responsable de la companyia andorrana considera que mai no es donarà la possiblitat que la filial d’EDF vulgui augmentar el seu paquet accionarial de FEDA. “Tant d’una part com de l’altra, no és tant un interés financer, sinó tecnològic”, argumenta, i posa en relleu que, en qualsevol cas, “FEDA sempre serà majoritari”. Respecte a la pregunta de per què s’ha produit l’entrada de Dalkia en aquest moment i no abans, Moles manifesta que “ara tenim coses que no teníem abans”. “Arriben en un moment que tenim un projecte funcionant, la central de Soldeu, en què se n’estan construint d’altres, com la Comella, i en què tenim la llei de FEDA”, exposa, i apunta que “un any o dos enrrere tot això és pràcticament paper”. En paral·lel, Albert Moles afirma que “el model Dalkia” es podria tornar a reproduir amb altres empreses europees. És a dir que més companyies puguin formar part de l’accionariat d’alguna de les filials de FEDA en els pròxims anys. “No diria que no, la mateixa llei ens ho permet i jo crec que amb Dalkia funcionarà i segurament trobarem oportunitats de fer altres coses”, diu el director general de Forces Elèctriques d’Andorra. No obstant això, Moles remarca el fet que la parapública del Principat a hores d’ara està centrada a consolidar la nova aliança amb la filial d’EDF. “Ara per ara no estem mirant res perquè al final la nostra visió a un o dos anys és consolidar allò que tenim entre mans”, sentencia.

tracking