precampanya
DA crearà un servei perquè les dones avortin a l'estranger
El procés assistencial per interrompre l’embaràs començarà al país
Demòcrates per Andorra va donar ahir detalls del servei que preveu posar en marxa per atendre les dones que vulguin interrompre l’embaràs i que ja va anunciar en l’acte de presentació com a candidat Xavier Espot. El mateix Espot, acompanyat de les números 2 i 8 de la llista nacional, Roser Suñé i Helena Mas, i del candidat per Ordino, Joan Martínez Benazet, va explicar que es tractarà d’un servei adscrit al ministeri d’Afers Socials i integrat per un metge, un psicòleg, un treballador social i un jurista, que oferiran assistència prèvia i també posterior a les dones que decideixin avortar. De fet, Martínez Benazet, actual director assistencial de l’hospital, va indicar que “per la part sanitària ho hem d’abordar com un procés assistencial que comença a Andorra”, i que es pot encabir en els convenis ja existents amb serveis de ginecologia i obstetrícia forans “que també es dediquen a la salut sexual i reproductiva” perquè culmini allà.
Espot va manifestar que els “tabús” a l’entorn de l’avortament estan superats al país. “Crec que simplement tenim un marc jurídic que impedeix que es pugui produir una interrupció voluntària de l’embaràs en territori andorrà”, va indicar, i que l’objectiu del servei és “acompanyar, ajudar, proveir els serveis necessaris a les dones que passen aquesta realitat”. De fet, Martínez Benazet va apuntar que l’impuls d’aquest servei també ha de servir perquè es pugui obrir el debat amb relació a estudiar l’encaix legal i constitucional que permeti a la CASS reemborsar la intervenció.
Xavier Espot va deixar clar que la legislació actual permet avortar a un altre país sense que ni la dona ni el metge que l’ha atès incorrin en cap delicte. Tanmateix, el candidat demòcrata va apuntar que la proposta no posa en risc el sistema institucional del país i que “suposarà un pas endavant molt significatiu en el reconeixement dels drets de les dones”.