Els beneficis dels bancs baixen fins als 100 milions

Crèdit Andorra (36), Andbank (28) i Vall Banc (2) han patit una reducció dels guanys i Morabanc (24) i BancSabadell d’Andorra (10) repeteixen resultat

Els beneficis dels bancs baixen fins als 100 milions

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’adaptació al marc normatiu cada vegada més exigent del sector bancari europeu, l’aplicació de les normes internacionals d’informació financera i els tipus d’interès negatius han penalitzat un any més els beneficis del sector bancari. El resultat global de les cinc entitats que estan associades a Andorra Banking va ser de 100 milions d’euros l’exercici passat, 33 menys que el 2017; cosa que suposa una davallada dels guanys del 24,8%. Una tendència a la baixa que es ve repetint des del 2016. Les posicions dels bancs pel que fa als beneficis nets es manté, però tres veuen reduïts els guanys i dos aconsegueixen repetir la xifra de l’any anterior. Crèdit Andorrà és el banc que ha obtingut el millor resultat amb 36 milions, 14 menys que el 2017, cosa que suposa una caiguda del 28%. El segueix Andbank amb 28 milions enfront els 39 de l’exercici anterior (un 28% per sota), mentre que Morabanc aconsegueix repetir el resultat i comptabilitza uns guanys de 24 milions d’euros. El mateix succeeix amb el BancSabadell d’Andorra que per segon any presenta un benefici de 10 milions. VallBanc va tancar el 2018 amb uns guanys de 2 milions, una cinquena part de l’obtingut l’exercici anterior. El consell d’administració de cada banc ha d’aprovar les xifres aquest mes.

El nou escenari no ha fet variar el rànquing de les entitats pel que fa als guanys, ni en valor absolut ni a nivell percentual, però sí que les entitats que repeteixen resultat veuen incrementat el seu pes específic en el global del sector financer. Morabanc passa d’aportar el 18,4% dels beneficis agregats del 2017 al 24% l’any passat. I el mateix efecte es produeix amb el BancSabadell, que augmenta del 7,6% al 10%.

El context econòmic i financer porta a les entitats a redefinir el model de negoci de banca, i les obliga a invertir per oferir un servei més competitiu, cosa que penalitza a curt termini els resultats.

LA PUJADA DELS TIPUS S'AJORNA

Un dels factors que més negativament repercuteix en el resultats de les entitats és que el Banc central Europeu (BCE) situï els tipus d’interés al 0%, la qual cosa a l’hora de la veritat significa que els bancs han de pagar per tenir els diners dipositats en productes sense risc. Perquè paral·lelament, el BCE és cada vegada més estricte amb la normativa financera que aplica a les entitats del sistema a nivell de capitalització i de solvència, per evitar que cap altre torni a fer fallida, cosa que restringeix i molt la seva capacitat de maniobra. I la pujada del tipus d’interés s’ha ajornat sine die.

tracking