COSSOS ESPECIALS
Queixa del Sindicat de Policia contra la direcció
El Sindicat de Policia Andorrana carrega contra la direcció del cos per la “desatenció” i la “despreocupació” a fer el reglament d’especialitats
El Sindicat de Policia Andorrana (SIPA) ha reaparegut carregant amb duresa contra la direcció del cos per la seva “desatenció” i “despreocupació” a l’hora de crear el reglament d’especialitats, que segueix sense desenvolupar-se malgrat que la Llei qualificada del cos de policia del 2004 i la posterior modificació que es va fer el 2017, així ho estableix. El president del sindicat, Ivan Silva, va expressar aquest “malestar” afirmant que la direcció “no ha fet el que els va demanar el ministre Espot i ara, amb ell dimitit i a pocs dies perquè se celebrin les eleccions, creiem que seguirem sense el reglament alguns mesos més”. Segons va explicar, les “desavinences inicials” entre la direcció i el sindicat van fer que durant un temps no es prengués cap mesura al respecte i va ser aleshores quan fa un mes, aproximadament, Xavier Espot, va demanar als caps d’unitat que elaboressin un informe amb totes les demandes de cada unitat i que es traslladés al Consell de la policia abans d’enviar-lo al ministeri perquè fos finalment aprovat al consell de ministres. Segons Silva “això no s’ha fet i volem denunciar que amb aquesta inacció seguirem sense regular ni donar un marc legal definit, com les formacions, les funcions i les compensacions, que han de quedar establertes en el reglament d’aquestes tasques específiques”.
Les discrepàncies entre la plataforma sindical i la direcció de la Policia rauen en la concepció de què és una especialitat, ja que hi ha departaments que ningú discuteix, com ara els TEDAX, els guies canins o els investigadors criminals, però n’hi ha d’altres “que també tenen formació específica i que, en conseqüència, també s’haurien de considerar com a tal, però no ho són”. A tall d’exemple inclou els investigadors d’accidents.
Poques reunions
Des del sindicat s’afirma que després de la modificació de la llei, es va iniciar un període de reunions entre els oficials i la plantilla, amb la participació dels sindicats. En aquells moments ja es va veure que les “discrepàncies” eren importants i es va optar per deixar passar el temps. “El problema és que es va anar allargant i, per més dies que passessin, la controvèrsia es mantenia, ja que calia definir què és especialitat i què no. Això era el centre de la polèmica i segueix sent-ho avui, per això encara no el tenim aprovat”. Per desencallar la situació, el ministre Espot va entrar en escena i va fer aquella reunió, en la qual ja no es va convocar els sindicats. “Des d’aleshores hem fet alguna trobada, poques si tenim en compte la importància que significa per als policies no tenir aprovat el reglament i les desavinences segueixen igual”, reconeix Silva.
El sindicat considera que el no haver presentat l’informe, “s’ha perdut una oportunitat de rescabalar el greuge comparatiu que actualment pateixen els funcionaris de policia amb la resta de cossos especials que sí que tenen aprovat el reglament” i, continua, “crea un greu perjudici cap als nostres companys policies especials, els quals lamentablement no tenen compensades adequadament la seva dedicació, abnegació i professionalitat”.
Per fer la demanda, no s’ha comptat amb el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia perquè “no hem tingut ocasió de parlar amb ells”, destaca Silva, que afegeix que “de moment, és una iniciativa nostra, l’hem treballat nosaltres i per això l’hem tirat endavant”. Contactat el president de l’altre sindicat, Salvador Prieto, desconeixia “totalment” la iniciativa del SIPA i va evitar fer declaracions fins que no hagués tingut accés a la seva reivindicació. Prieto, a més, va mostrar sorpresa perquè estigués actiu, ja que “pensàvem que estava sota mínims”. Silva no va poder especificar quants agents formen part del SIPA però va assegurar que no han desaparegut “i que de moment, no ho farem, sinó que seguirem treballant per garantir els drets dels nostres afiliats”.