Precampanya

El Superior nega a Nomen l'entrevista al programa 'La Rèplica', d'ATV

Rectifica la decisió de la junta electoral, que obligava la televisió pública a portar el candidat d’AS a ‘La Rèplica’

El Superior nega a Nomen l'entrevista al programa 'La Rèplica', d'ATV

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha donat la raó a Andorra Televisió (ATV) i l’ens públic no haurà d’entrevistar el candidat d’Andorra Sobirana (AS), Eusebi Nomen, al programa La Rèplica o en un espai de similars característiques com va manar la junta electoral. El fet que ATV hagi portat als tribunals la decisió de la junta ha comportat la dimissió la de la batlle Immaculada Rodríguez, vicepresidenta de l’òrgan. L’ha presentat després que la fiscalia, en l’escrit presentat davant del Superior, posés en relleu que la batlle és germana de la segona suplent de la llista territorial d’Acord a Sant Julià de Lòria, Jèssica Rodríguez. Segons el ministeri públic, quan la junta electoral va adoptar la resolució objecte de recurs, la batlle s’hauria d’haver abstingut tenint en compte que la seva germana “pren part en la contesa electoral” com a membre d’una candidatura.

El Superior, abans d’argumentar el no a la resolució de la junta electoral, entra a valorar la situació de la batlle i ho fa donant la raó a la fiscalia. Recorda que la Llei qualificada de la justícia assenyala que és causa d’abstenció tenir una relació de parentiu per consanguinitat fins al quart grau amb qualsevol de les parts, els seus advocats o el representat del ministeri fiscal. En aquest cas diuen que, tot i que la queixa la van presentar dues persones que no tenen relació de parentiu amb cap membre de la junta electoral, el fet que un dels seus membres sigui germana de qui pren part en la contesa electoral com a membre integrant d’una llista justificava la seva abstenció. Malgrat indicar que “hauria resultat encertada l’abstenció de la batlle”, expliquen que el fet que no s’abstingués no ha de tenir com a efecte que qualsevol resolució de la junta electoral sigui nul·la per aquesta raó.

Respecte a la decisió de deixar sense efecte la resolució de la junta electoral, el Superior no comparteix el criteri de l’òrgan que va resoldre que el fet que ni Eusebi Nomen ni la número dos de la seva llista, Francesca Mora, no hagin participat en el programa La Rèplica, com han fet dos dels altres candidats a les eleccions, Xavier Espot i Pere López, la ràdio i televisió pública “no han garantit els principis de pluralisme electoral i neutralitat informativa”. Ho argumenta recordant que la llei només disposa que, “en els mitjans de comunicació públics”, les diverses candidatures disposaran “d’un espai gratuït de la mateixa durada per exposar els seus programes i demanar el vot”. És a dir, es parla d’igual durada –principi d’igualtat– quan es tracta d’espais gratuïts per fer propaganda electoral.

Principi d’igualtat

El Superior recorda que la mateixa llei es refereix a les decisions i actuacions dels mitjans de comunicació de titularitat pública que puguin tenir incidència en el procés electoral i recorda que en aquest apartat no s’esmenta el principi d’igualtat, sinó únicament respecte al pluralisme polític i social o de la neutralitat informativa dels mitjans. Per això, diu “no es pot exigir que RTVA dispensi un tractament igual a totes les candidatures en tots els mitjans –TV, ràdio i altres– o fins i tot en tots els programes o d’altres de similars”.

tracking