precampanya
Els duaners traslladen als partits la demanda de dur arma de foc
Els treballadors de la frontera volen saber què opinen les formacions polítiques respecte al fet que “som l’únic país del món” que no porten pistola
El sindicat de duaners està preguntant als partits si estarien d’acord amb el fet que els treballadors de les fronteres portessin armament de foc, una eina que entenen que els podria ser necessària i que, segons afirmen, usen els departaments dels altres estats. “Som l’únic país del món que no porta armes i volem revertir aquesta situació, ja que la brigada antifrau sí que en porta però els agents que fan els controls a fora, no”, afirma el president del sindicat, Joan Pau Cuberes. A més, recorda que tant França com Espanya tenen un estat d’alerta molt elevat. “Uns estan al tres sobre quatre i els altres al quatre sobre cinc, això ens hauria de fer estar preparats per a qualsevol circumstància.” Si la seva demanda tira endavant, el primer que faran serà demanar una formació específica, ja que la que es dispensa actualment no inclou pràctiques de tir ni cap entrenament sobre el domini de les armes de foc.
Aquesta inquietud la plasmen a les trobades que estan fent amb totes les formacions que els demanen audiència abans de les eleccions. En aquest cas, aprofiten l’avinentesa i també els qüestionen sobre les intencions que tenen respecte a la Llei de Funció Pública, “si la derogaran o no”, i sobre què pensen fer amb la Llei de jubilacions, ja que “actualment tots els funcionaris, siguin del departament que siguin, tenim pitjors prestacions que fa uns anys i ens interessaria recuperar-les”. Cuberes recorda que abans d’entrar en vigor l’actual text legal, el 2014, els treballadors públics es podien prejubilar amb 55 anys, mantenint un 60% del sou, i jubilar-se amb 60 i el 70%, “però després va canviar i només alguns es poden prejubilar i la resta tampoc tenim segura la jubilació als 60 anys amb les mateixes condicions”. Finalment, volen saber com s’està tractant la duana en l’acord d’associació amb la Unió Europea, perquè “fins ara ningú ens ha dit res i no sabem què pot implicar per a nosaltres”. Cuberes afirma que les respostes a aquestes preguntes seran enviades als afiliats i “que cadascú les podrà valorar. Som apolítics, per tant només volem obtenir la informació i que els afiliats votin en conseqüència”. Altres sindicats com el Sipaag o el SEP també estan preguntant als partits sobre temes que afecten els seus representants.
Precisament amb aquestes dues plataformes sindicals i amb la dels treballadors del centre penitenciari de la Comella es va reunir ahir a la tarda el cap de llista de terceravia, Josep Pintat, a la seu central de la campanya, que està situada a Andorra la Vella. En aquesta trobada els sindicats li van transmetre les seves inquietuds i demandes al voltant de la Llei de Funció Pública, especialment sobre els complements salarials i la jubilació. Pintat els va donar la raó i va qualificar la Llei de “mal anomenada reforma, ja que no ha estat fruit d’un consens”, sinó que va ser “un xec en blanc”, per la dinàmica reguladora sobre la base de reglaments, va expressar. El polític lauredià els va garantir que treballarà “per una administració pública estructurada i ben dimensionada que s’adapti la realitat del país”, però va matisar que el plantejament de derogar-la podria crear “inseguretat jurídica”.