sanitat

El banc privat de cordó umbilical possibilita la donació a tercers

La sang es pot lliurar a una entitat que facilita trasplantaments arreu del món

El banc privat de cordó umbilical possibilita la donació a tercersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cellab, el banc privat de cordó umbilical instal·lat a Sant Julià de Lòria, s’obre a la donació a tercers. Els usuaris podran igualment emmagatzemar la sang de manera privada però també la podran posar a disposició del registre de la World Marrow Donor Association (WMDA), una associació sense ànim de lucre ubicada a Leiden (Holanda) i que facilita trasplantaments arreu del món. Cellab ha fet el pas després de recollir la inquietud dels mateixos usuaris, oberts també a la donació altruista, segons van assenyalar des de l’empresa. Seran els usuaris els que tindran la dar­rera paraula. Si la WMDA reclama la sang després de comprovar que pot ser compatible amb una donació sempre es necessitarà l’autorització del titular legal de la mateixa (el donant) abans de procedir a l’enviament.

Amb aquesta fórmula el banc de cèl·lules mare permet, a més, que la sang de cordó es pugui donar per la seva utilitat en tractaments contra malalties greus com alguns tipus de càncer, però que el teixit del cordó es mantingui conservat a Andorra per a ús exclusiu del donant. “Amb aquesta fórmula mixta, la família pot salvar la vida d’algú que ho necessiti i conservar al mateix temps el teixit de cordó umbilical per a usos futurs”, va precisar el president de Cellab, el doctor Ramon Pla. I és que des de l’empresa van recordar que les cèl·lules del teixit de cordó tenen utilitat, per exemple, en el tractament de patologies traumatològiques i que aquesta és una branca que ja treballen a la seva clínica, Cellab Celular Clinic.

Des de Cellab van recordar que ara les famílies de país tindran tres opcions: guardar les cèl·lules del cordó de forma privada, conservar-les de manera mixta (posant-les a l’abast de la WMDA) o bé donar-les al banc públic espanyol a través del programa Concòrdia, en el qual estan implicats ministeri i hospital. Sobre el volum d’activitat del banc privat, l’empresa va puntualitzar que la certificació de qualitat de l’American Association of Blood Banks i la política de confidencialitat associada els impedeix donar aquesta informació, però que estan creixent i que el fet que les famílies puguin veure el que fan al seu laboratori i la utilitat de la donació estan contribuint a aquest creixement. A banda d’operar a Andorra, Cellab també té acords amb hospitals catalans i treballa a Andalusia.

tracking