SONDEIG DELS COMICIS

El candidat demòcrata és el més ben valorat

El cap de la llista nacional de terceravia, Josep Pintat, és el més conegut segons l’enquesta

Espot, el candidat més ben valorat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El candidat a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, és el cap de llista més ben valorat, segons els votants andorrans sondejats a l’enquesta política del CRES. Segons l’estudi, Espot té una valoració de 5,99 de mitjana entre una puntuació de l’1 al 10. El candidat a cap de Govern del PS, Pere López, el segueix de molt a prop a la llista de valoració amb 5,92 punts. Els enquestats van col·locar el número 1 de L’A, Jordi Gallardo, com el tercer candidat millor valorat amb una nota de 5,64 de mitjana. El segueix Josep Pintat, líder de terceravia, a qui els enquestats van donar una valoració mitjana de 5,40. Josep Roig, candidat a cap de Govern de Progressistes-SDP, amb una nota de 5,03, és el següent d’una llista, que tanquen Eusebi Nomen, líder d’Andorra Sobirana, amb un 4,8 de mitjana, i el número 1 d’UPA, Alfons Clavera, amb un 3,93 de mitjana. En comparació amb les dades del 2018, enguany les valoracions de López, Gallardo i Pintat augmenten, sent els tres candidats els únics dels quals el CRES va preguntar als sondejats durant l’any passat.

L’enquesta política també preveu el coneixement que té el votant andorrà dels candidats a cap de Govern que es presenten a les eleccions del proper 7 d’abril. En aquest apartat, Pintat és el candidat més conegut de la llista, ja que un 90% dels sondejats van admetre tenir coneixement de la seva figura. El segueixen Espot, amb el 86,7%, i López, amb 73,1%. Una mica més enrere, el 68,5% dels enquestats tenen coneixement de la figura de Nomen, una xifra molt similar a la de Gallardo. Finalment, Roig, que amb un 43,6%, i Clavera, amb el 30,5%, tanquen la llista. Dels tres candidats dels quals es tenen dades del 2018 referents al coneixement dels enquestats només Gallardo augmenta el percentatge d’enquestats que el coneixen, mentre que López i Pintat disminueixen les seves xifres lleugerament.

El CRES també va ampliar la mostra a persones de nacionalitat no andorrana. Així, el candidat a cap de Govern més ben valorat pels no andorrans és López, amb una nota mitjana de 6,58 punts sobre 10. El segueixen Espot, Pintat, Gallardo, Roig, Nomen i Clavera. Com entre els enquestats de nacionalitat andorrana, en aquesta mostra Pintat també és el candidat més conegut.

LES IDEOLOGIES DEL PAÍS

Les nombroses candidatures presentades per a les properes eleccions fan que els votants tinguin enguany més opcions que mai de poder trobar la seva ideologia reflectida en alguna de les llistes nacionals. Preguntats sobre aquest aspecte, els enquestats de nacionalitat andorrana van manifestar al sondeig del CRES que, amb un 18,9%, la de centre és la ideologia amb la qual més persones es defineixen políticament parlant. L’esquerra és la segona de la llista, amb un 17,4%, i la de centreesquerra la tercera ideologia amb la qual els andorrans s’identifiquen més. Les segueixen de prop altres opcions com l’apolítica o la de centredreta. D’altres com la dreta, l’extrema dreta i sobretot l’extrema esquerra es mantenen en nivells baixos. Fora de les opcions preestablertes, i de forma residual, alguns enquestats s’han identificat com a progressistes, demòcrata i social o republicans. Quant als enquestats de nacionalitat no andorrana, el 21,2% es considera apolític, mentre que el 19,2% d’aquesta mostra es defineix d’esquerres. D’altra banda, en el següent nivell, i al voltant d’unes xifres molt similars, es mantenen les opcions de centre, centredreta i dreta.

EL PS I DA CONSIDEREN QUE LES ELECCIONS SERAN COSA DE DOS

El Partit Socialdemòcrata i Demòcrates per Andorra, les forces polítiques que compten amb més suport per part de l’electorat, segons l’enquesta del CRES, creuen que el pròxim cap de Govern es decidirà entre els seus dos candidats: Pere López i Xavier Espot. Així ho van afirmar ahir Susanna Vela, número dos de la llista nacional del PS, i Esteve Vidal, secretari general dels demòcrates. Vela va assenyalar que el sondeig confirma la tendència a l’alça del partit i revela que hi ha “dos models de país: el que representa DA, oligarca, clientelar, d’una Andorra per a pocs, i el nostre, que compta amb tot­hom, que treballa per a tots, pel benestar de la societat i la millora de la democràcia”. Per la seva banda, el secretari general dels demòcrates, Esteve Vidal, va apuntar el fet que Espot és el candidat millor valorat a l’enquesta, la qual cosa considera “una dada molt positiva”, i va indicar que les eleccions es decidiran entre els candidats de DA i el PS. D’altra banda, la resta de forces polítiques que concorreran en les eleccions del 7 d’abril es van mostrar cauteloses davant els resultats de l’enquesta del CRES sobre intenció de vot pel fet que hi ha prop d’un 60% de la mostra que no manifesta les seves preferències, bé per indecisió o bé per no voler revelar-ho. Alguns dels partits posen en dubte la fiabilitat del sondeig i eviten treure’n conclusions fermes, si bé alguns van fer valoració de les dades, indicant que en anteriors comicis els resultats finals van distar molt dels que reflectien les enquestes d’intenció de vot realitzades abans de la campanya electoral. L’enquesta ha estat similar, i fins i tot millor, a nivell de respostes, que les que s’han fet en d’altres ocasions, ja que l’electorat andorrà és molt reticent a revelar la intenció de vot. S’espera, però, que al llarg de la campa­nya hi pugui haver noves enquestes que han estat encarregades pels partits polítics i que ja inclouran la tendència un cop començat el debat entre els candidats sobre els temes clau. Els resultats del sondeig deixen fins a quatre forces fora de la representació al Consell, situació que no ha passat mai en unes eleccions postconstitucionals.

tracking