la campanya

La majoria de partits estan a favor d'una taxa turística

Només Pere López i Josep Pintat descarten l’ecotaxa, ja que el primer demana un debat previ i el segon rebutja “crear nous impostos”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La majoria de partits es mostren a favor d’aplicar la taxa turística, encara que amb matisos entre ells, i només el PS i terceravia la descarten, així ho van afirmar ahir durant el debat organitzat per l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA), que es va celebrar a la sala del Prat del Roure. El més decidit va ser el candidat liberal, Jordi Gallardo, qui amb un “sí” rotund va deixar clara la seva postura. En aquest sentit també va explicar que pretén fer d’Andorra una reserva mundial de la biosfera i incidir en un “turisme de qualitat que no pugi amb un entrepà i baixi sense consumir res”. Els candidats de Demòcrates i d’Unió pel Progrés d’Andorra, Xavier Espot i Alfons Clavera, també l’accepten però demanen una negociació més profunda amb la Unió Hotelera. “Estem a favor que s’implanti amb un import moderat, que no sigui recaptatori i que es reverteixi en polítiques per fomentar el turisme. Abans, però, caldria parlar amb els hotelers”, va dir Espot. Des de Progressistes-SDP, Josep Roig, va demanar que “sigui l’Estat qui la cobri i no una entitat privada”.

Per contra, Pere López va afirmar que abans d’implantar-se cal un debat i que, per tant, “ara mateix diem que no”. Josep Pintat, cap de llista de terceravia, va recordar que “la taxa és un impost que crea el Govern amb una finalitat i abans d’implantar-la caldria fer una autèntica política fiscal”. A més, va afegir que “no podem inventar nous impostos”.

Mantenir la sobirania

Un dels punts més calents va ser l’acord d’associació i la relació amb Europa. En aquest punt tots els candidats van atacar “la manca d’informació que ha aplicat aquest Govern”, fet que va permetre reconèixer a Espot “que potser no vam estar prou encertats en la comunicació cap a la ciutadania i la resta de partits”. El candidat demòcrata va afirmar que “l’acord és bo o raonablement bo” i que seguiran defensant la resta de llibertats. López va ser contundent quan va afirmar que diuen “no a l’actual negociació” i que “com a formació ens sentim enganyats per DA després del pacte d’Estat al qual va arribar”. El candidat del PS vol un acord amb la Unió Europea però abans vol fer un gran pacte nacional que inclogui la patronal i els agents socials. Pintat va exigir que s’aturi el procés engegat “i que es torni a l’inici per fer un autèntic estudi dels costos que implicaria. A partir d’aquí, negociem i obtinguem salvaguardes en política exterior i fiscal”. Des d’SDP, Roig demanarà a Europa una àrea específica pirenaica que ajudi “a reforçar la col·laboració comercial amb Espanya i França”. Gallardo es va mostrar escèptic perquè “amb el que han signat no queda clar que Andorra no perdi sobirania”. Clavera va proposar “un acord bilateral sobre la base de preservar la nostra sobirania i defensar la cohesió social i les nostres especificitats”, i des d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, proposava “esperar fins que la Gran Bretanya materialitzi el Brexit, creï un acord de lliure comerç que nosaltres podrem copiar”.

L’altre gran cavall de batalla va ser el comerç i el turisme. De nou Espot i el Cirque du Soleil van ser els blancs de la resta de candidats que van cridar a “diversificar l’economia”. Espot va proposar fomentar el turisme de muntanya i esportiu; Nomen, eliminar canviar la llei de societat; Pintat, crear una agència que doni seguretat jurídica; López, invertir més enllà de Vivand, i Roig, “lluitar contra l’intrusisme i les adjudicacions internacionals”. Finalment, Clavera va prometre crear dues zones franques a les fronteres que estiguin lliures d’impostos per implantar empreses d’I+D i “crear una moneda pròpia, equivalent a l’euro, per pagar impostos i afavorir el comerç”.

La majoria de partits estan a favor d'una taxa turística

La majoria de partits estan a favor d'una taxa turística

tracking