Seguretat social
La CASS rebaixa en un milió el dèficit sanitari
La despesa sanitària es tanca una mica per sota dels trenta milions en negatiu, més d’un milió per sota de l’exercici anterior
La despesa sanitària de la Seguretat Social augmenta un 5% en el tancament de l’exercici del 2018, però el dèficit es redueix en aproximadament un milió d’euros per tancar lleugerament per sota dels trenta. L’explicació arriba per dos motius. D’una banda, l’increment de les cotitzacions d’assalariats i d’afiliats per compte propi, que va ser d’un 5,9%. Cal tenir en compte que els nous cotitzants, en general, tenen un cost sanitari força més baix que els de fa molts anys per la mitjana d’edat. Però l’augment de la despesa dels antics afiliats, perquè tots tenen un any més, compensa l’equació. La reducció, segons fonts properes a la parapública, està molt relacionada amb la política de l’augment de controls que s’està implementant. De mica en mica augmenta el nombre de protocols i de mecanismes per evitar la despesa excessiva. Fonts properes al consell d’administració van incidir que aquest és el camí que cal seguir, ja que l’increment de la despesa és imparable per la dinàmica de la piràmide d’edat, però que l’efecte s’ha d’esmorteir el màxim possible amb l’optimització dels recursos.
Més baixes laborals
La política de control ha estat encara més decisiva si es té en compte que durant el 2018 van augmentar un 8% els accidents laborals. El consell d’administració de la parapública “ha mostrat la seva preocupació davant d’aquest fet i considera que s’ha de reflexionar sobre les mesures a prendre amb l’objectiu de disminuir la sinistralitat laboral”. Hi ha un aspecte important respecte als ingressos de la branca sanitària, que també apuntaria un augment dels salaris general. Mentre el nombre d’assalariats i de personal per compte propi s’ha incrementat un 3% aproximadament, les cotitzacions han crescut gairebé un 6%.
El balanç de la Seguretat Social presenta, però, un aspecte molt preocupant. Els ingressos per la branca jubilació van augmentar un 5%, mentre que la despesa (el que es paga en pensions) va incrementar-se d’un 10%. La diferència entre el que es recapta i el que es paga (aproximadament 142 a 96 milions) continua sent positiva, però cal tenir en comte que aquests milions són simplement diners que van a la caixa comuna perquè en el futur han de servir per pagar les pensions dels cotitzants.
Més a prop del ‘dia D’
La dada perillosa es troba en la velocitat com s’està retallant la distància entre el que es recapta i el que es paga. En aquest cas, els costos pugen un percentatge equivalent al doble del que ho fan els ingressos. Les previsions més pessimistes respecte al sistema s’han endolcit simplement perquè s’està vivint una època d’increment d’assalariats. El dia D en el qual la despesa de les pensions superi els ingressos per cotitzacions es continua apropant i la CASS està fent un nou estudi actuarial per establir quan arribarà.
L'HOSPITAL HABILITA 18 LLITS PER EVITAR COL·LAPSAR URGÈNCIES
La situació a urgències de l’hospital va arribar dilluns al límit per l’afluència de pacients per sobre del que és habitual en aquestes èpoques de l’any, fet que va obligar el centre ha habilitar divuit habitacions que estaven tancades i evitar d’aquesta manera que s’arribés al col·lapse, segons va informar el SAAS. “A Andorra no ens podem permetre que hi hagi gent als passadissos”, van explicar fonts del ministeri de Salut. Una situació a la qual no es va arribar, ja que en el moment que el servei podia saturar-se es van activar els protocols que permeten habilitar nous llits al centre. Paral·lelament es van incorporar al servei les infermeres previstes per donar cobertura a les divuit dependències reobertes. La punta d’afluència de malalts va estar provocada “principalment per processos d’agudització de malalties cròniques en persones d’edat avançada”, segons la nota feta pública pel centre. Al contrari del que acostuma a succeir en temporada d’esquí, el nombre de lesionats a les estacions no va afectar el servei, ni tampoc els accidents de trànsit ocorreguts el cap de setmana, en no revestir gravetat. L’hospital manté un nombre concret d’habitacions tancades, per norma general les dels extrems de les plantes, per optimitzar els recursos. “És el que fan la majoria dels hospitals des del moment que mantenir tota la instal·lació oberta, fins i tot quan no és necessari, obligaria a tenir un nombre d’empleats molt més alt”, van explicar fonts de la direcció del centre. En un lloc petit com Andorra les necessitats de cada moment són poc previsibles i per això s’han establert les directrius per habilitar zones d’atenció quan les circumstàncies ho requereixen.