Pressupost del 2018
Govern tanca l'any amb superàvit de 10 milions
El deute comporta que l’exercici es tanqui amb 2,2 milions de dèficit de caixa
L’executiu ja ha tancat els comptes del 2018 i ho ha fet amb un superàvit de gestió de 10,8 milions d’euros. Una xifra que es queda en 2,2 milions d’euros de dèficit en el capítol de caixa, és a dir, un cop es comptabilitzen els diners que el Govern ha hagut de pagar per sufragar el deute de l’Estat. Els comptes van ser aprovats ahir pel consell de ministres i el portaveu del Govern i titular de la cartera de Finances, Jordi Cinca, els va presentar als periodistes qualificant-los de “satisfactoris”. El ministre va treure pit quan va fer balanç de la segona legislatura de Demòcrates per Andorra (DA) en el capítol de finances. “Entre el 2015 i el 2018 hem generat 77,4 milions d’euros de superàvit de gestió i 16,6 de superàvit de caixa”, va assenyalar Cinca, per afegir que “estem en l’objectiu que ens vam marcar el 2011 d’equilibri pressupostari”. El portaveu del Govern també va destacar que en els exercicis que hi ha hagut dèficit de caixa s’ha estat per sota de l’1% del PIB com marca la regla d’or des del 2014.
El passat exercici es va tancar amb uns ingressos corrents de 432,3 milions d’euros, nou més que el 2017. Van créixer un 18,3% els ingressos pels impostos directes (84,3 milions) i van caure un 1,6% els ingressos pels indirectes (292,2 milions). Un any més va ser clau per tancar amb superàvit la gestió els ingressos provinents del 100% dels dividends d’Andorra Telecom. Es van repartir a l’Estat uns 27 milions d’euros, als quals es van sumar uns 2,5 del 30% dels dividends de FEDA i uns 4,5 de la venda dels euros andorrans de col·lecció.
Dividends d’andorra Telecom
Preguntat pels periodistes, Cinca va defensar un cop més l’ús del 100% dels dividends d’Andorra Telecom. El seu argument és que sent l’operadora 100% propietat de l’Estat seria il·lògic generar més deute mentre “hi ha uns diners que es van acumulant en una caixa”. També va assegurar que Andorra Telecom té més reserves ara que quan l’executiu de DA va començar el 2013 a utilitzar el 100% dels dividends. Un augment, va admetre, que és gràcies a la venda de les accions de MásMóvil el 2017.
“Hem obert la porta que futurs governs tinguin la possibilitat d’anar mantenint un ingrés recorrent per part d’aquesta empresa”, va dir el ministre, que va defensar que en bona part dels exercicis hi hagués hagut benefici de gestió utilitzant només el 30% dels dividends de l’operadora. No és el cas del 2018, ja que ingressant només 8,1 milions (el 30% de 27) hi hauria hagut un dèficit de gestió d’uns 8 milions.
Respecte a les despeses, el pressupost del 2018 s’ha tancat amb un increment de les de personal d’un 3,7%. L’Estat s’ha gastat 114,8 milions en sous per “l’impacte del 2,6% de l’IPC” i perquè “es van haver de pagar triennis” als funcionaris.
També es va incrementar la despesa en el capítol de transferències corrents. En aquest cas un 6,3% respecte al 2017 arribant als 211,2 milions. Cinca va responsabilitzar l’oposició al Consell General d’aquest increment en haver-se negat a aprovar la congelació de les transferències als comuns del 2017. Les corporacions van rebre 7,5 milions de més, uns diners que es van haver d’incorporar als pressupostos de l’any passat. El ministre va lamentar aquest fet, perquè eren uns diners que els comuns ja havien acceptat no rebre, però va matisar que aquests ingressos extres han permès a les corporacions fer inversions i reduir unapart del deute acumulat, que “també és deute de l’Estat”.
A l’hora de fer una valoració política de la liquidació del pressupost del 2018, el ministre Cinca va mostrar la seva “satisfacció” per les xifres aconseguides no només el 2018, sinó en els darrers anys, ja que “s’ha aconseguit canviar la tendència de dèficits inassumibles i l’equilibri pressupostari”.
Cinca va fer dues reflexions. La primera és que “hem aconseguit establir i consolidar un sistema fiscal suficient per fer front a les despeses corrents del país”. La segona és que en aquests darrers quatre anys el cost de la despesa financera “només” ha estat de 60 milions. “Hem aconseguit frenar l’endeutament”, va dir, per admetre que “ho hem fet en un context amb uns tipus d’interès relativament baixos”. El ministre va alertar que en un context futur, no a curt termini, amb un tipus d’interès més alt, “ens apujaran les despeses financeres i ens costarà més mantenir aquest equilibri”.
Per últim, el portaveu del Govern es va referir a l’evolució dels dèficits del 2005 al 2018. Va tornar a treure pit pel fet que des del 2013 el resultat de gestió és amb superàvit i que quan hi ha hagut dèficit de caixa ha estat per sota de l’1% del PIB. Va criticar els dèficits de governs anteriors.