La campanya
López acusa part dels empresaris de cometre frau fiscal
Espot retreu al socialdemòcrata que afirmi que el Govern “tolera” aquest delicte i Pintat diu que en fer aquesta afirmació “insulta” la gent
El debat de candidats a cap de Govern organitzat per la Confederació Empresarial (CEA) va viure ahir els primers moments de tensió d’una campanya electoral sense gairebé enfrontaments entre els caps de llista. Va ser en el primer dels tres blocs del debat, el reservat a la fiscalitat, quan el candidat del PS, Pere López, va acusar alguns empresaris i ciutadans de cometre frau fiscal sense que el Govern hagi fet res per evitar-ho. El socialdemòcrata va parlar de l’existència de caixes B per enganyar l’Agència Tributària i va prometre que dotarà l’òrgan de mecanismes per evitar el frau. “Qui paga els seus impostos ha de tenir la tranquil·litat de saber que tothom els està pagant”, va asseverar López, que va dir que modificarà la llei que tipifica el delicte fiscal de frau per ser més eficient.
Les acusacions del socialdemòcrata no van agradar al candidat de DA a cap de Govern i exministre, Xavier Espot. “No li puc acceptar que digui que el Govern ha tolerat el frau fiscal”, va dir, després de respondre a una altra de les afirmacions fetes prèviament per López. El del PS havia dit que amb l’actual fiscalitat els que menys tenen paguen més. La resposta del candidat taronja: “Els que més tenen paguen més.”
Més dur que Espot va ser el candidat de terceravia, Josep Pintat, a l’hora de respondre al líder socialdemòcrata. “La gent d’Andorra, senyor López, no són defraudadors. Vostè no pot insultar així la gent”, va afirmar Pintat. De nou amb el torn de paraula, el candidat del PS no va donar el seu braç a tòrcer: “Al nostre país, se-nyor Pintat, hi ha defraudadors.” Tímidament es va afegir a la discussió el candidat d’SDP, Josep Roig, i ho va fer en la línia d’Espot i Pintat: “No crec que les empreses del país siguin defraudadores.”
Més pressió fiscal?
La CEA, que va convocar el debat coincidint amb la presentació de la memòria d’activitats del 2018, va fer una demanda als set candidats a cap de Govern: no apujar més una pressió fiscal que ara suposa el 24,5% del PIB. Tots, també el candidat liberal, Jordi Gallardo, el d’Andorra Sobirana (AS), Eusebi Nomen, i el d’Units pel Progrés d’Andorra (UPA), Alfons Clavera, van coincidir en el fet que no cal incrementar l’actual pressió fiscal si el que es busca és tenir una economia competitiva.
El segon bloc del debat proposat per la CEA va versar sobre la CASS. Tots els candidats van admetre, amb matisos, les dificultats per frenar la despesa sanitària i el risc del sistema de pensions. DA, PS i liberals van coincidir que si cap dels tres governa, l’endemà de la sessió constitutiva del Consell General convocaran totes les forces polítiques per tancar un pacte d’Estat per a la sostenibilitat del sistema de pensions.
Respecte a la despesa sanitària, Espot va defensar les reformes realitzades durant la segona legislatura demòcrata i va sentenciar que parlar de dèficit zero en la sanitat “és una quimera”. Roig, per la seva banda, va defensar una reforma “sense tenir una tisora com a únic argument” i també es va mostrar partidari de teixir un pacte d’Estat per les pensions.
El darrer i últim bloc, tot i que Nomen ho va esmentar en gairebé totes les seves intervencions, va ser sobre l’acord d’associació amb la Unió Europa. Tots els candidats, menys el d’AS, van defensar la necessitat d’arribar a un acord amb Brussel·les que sigui favorable als interessos d’Andorra. Espot va defendre mantenir les negociacions com fins ara i la resta de candidats, excepte Nomen, fer un canvi en la manera de negociar. L’aposta de Nomen passa per aprofitar l’“interessant camí” del Brexit per tancar un tractat de lliure comerç. “No se si la senyora May comparteix que té un camí interessant per endavant”, va contestar-li Espot.
REPORTATGE
La pesca de la sardina Ple a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella per assistir al segon debat entre els set candidats a cap de Govern que aquest cop sí que va tenir una durada raonable: poc més d’una hora i mitja. Un debat en què Alfons Clavera va tornar a provocar les rialles dels assistents aquest cop no amb la moneda pròpia, sinó amb la seva insistència per instaurar a Andorra dues zones franques. El candidat d’UPA va treure la qüestió en la seva primera intervenció i fins i tot va acusar DA de copiar la seva proposta. “Ens l’han copiat i nosaltres estem contents. Però no han explicat com les faran i jo li ho explico”, assenyalava el candidat d’UPA amb to pedagògic, en un debat en què no va mencionar la creació de moneda pròpia andorrana. Rialles també va provocar Eusebi Nomen. Primer quan la moderadora del debat, la periodista Noemí Rodríguez, es va oblidar de donar-li el torn de paraula que li pertocava. “Estic acostumat que excloguin el senyor Nomen. Ja és una tradició”, deia en to burleta. Abans Roig l’havia acusat, sense anomenar-los, de voler fer de lobby pels germans Cierco. Afirmació a la qual Nomen responia: “M’han dit de tot a la meva vida, però mai lobby. Som independents.” I com que no hi ha debat amb el candidat d’Andorra Sobirana que no se centri en la Unió Europea, Nomen va insistir a posar sobre la taula tots els mals d’un possible acord d’associació. “Si vostè creu que les capacitats dels altres sis candidats són les bones per negociar amb la UE i que ens facin un vestit a mida, voti qualsevol d’aquestes candidatures”, indicava, per afegir que “si creu que no té tota la informació i que haurem d’assumir tot el cabal comunitari, fins i tot el de la pesca de la sardina, voti’ns a nosaltres”. A Andorra, però, poques sardines.