Reportatge
El Japó envaeix Andorra
Prop d’un centenar de persones es van apropar ahir al Parc Central de la capital per gaudir de la primera festa tradicional japonesa en honor de la primavera que se celebra a Andorra la Vella. Arts marcials, te, bonsais i pintura nipona van delectar els assistents.
La florida dels cirerers del passeig del riu a tocar del Parc Central va anunciar fa pocs dies l’inici de la primavera. L’adéu, suposadament, al fred i a les grans nevades. L’hola, suposadament, al sol i a les altes temperatures. Aquest any, però, l’estació en què la sang s’altera ha arribat al Principat amb aires nipons. I és que ahir, precisament, el Parc Central d’Andorra la Vella va acollir la primera festa de la primavera japonesa. El Sakura Hanami va omplir el pulmó verd de la capital amb més d’un centenar de persones i amb diferents activitats vinculades a l’art del país del sol naixent. A la carpa instal·lada especialment per a l’esdeveniment es va celebrar una de les més singulars, l’exhibició i taller de sumi-e. “És una tècnica pictòrica japonesa de dibuix monocromàtic en tinta negra”, va explicar l’encarregat de dirigir l’activitat, el mestre nipó Mitsuru Nagata, que resideix des de fa uns vint anys a Barcelona.
Segons consideren els entesos en aquesta art oriental, el sumi-e convida a la relaxació i a agafar els pinzells per pur plaer. Precisament, els pinzells els van agafar la desena de persones que van decidir animar-se a seguir el ritme de Nagata, que va instruir els seus pupils en un perfecte castellà a través d’un micròfon.
Bon nivell dels participants
“El nivell dels participants ha sigut molt bo”, va remarcar el pintor, que va assenyalar que ell mateix és un assidu d’aquest tipus d’esdeveniments i que a hores d’ara es pot permetre vendre algunes de les seves obres en establiments especialitzats. Així doncs, content el mestre i contents, també, els aprenents. El Joan, d’Andorra la Vella, va destacar “el plaer de poder gaudir de coses com aquestes tan a prop de casa”. El taller, que va comptar amb la sintonia del tambor japonès, el taiko, del músic Keita Kanazashi, va acabar amb uns llenços plens de formes que simulaven branques i fulles de bambú. Mitsuri Nagata també va acabar, però, amb les mans plenes de tinta negra. Gajes del oficio, que diuen.
En paral·lel, la festa de la primavera més andorrana va comptar amb activitats com ara una exhibició de l’art marcial Kendo a càrrec de l’Associació Esportiva Lycée Comte de Foix o un taller per aprendre a cuidar un bonsai. A més a més, la papiroflèxia o origami també va tenir el seu moment al Sakura Hanami, organitzat pel comú d’Andorra la Vella. I és que a l’espai adjacent a la gran carpa central es va habilitar una zona per practicar aquesta art, consistent a doblegar fulls de paper sense utilitzar tisores ni pega amb l’objectiu d’obtenir figures. D’aquesta manera, esl més petits, que es van fer seu l’espai després d’haver-se provat els tradicionals quimonos, van començar a donar forma a granotes, ocells o dracs.
“Àvia, jo vull pintar-me la cara com una japonesa”, li deia l’Anna a la seva padrina, mentre passejaven de la mà pel Parc Central, engalanat com un autèntic jardí nipó. L’Anna es va acabar pintant la cara, si bé va haver de fer una cua considerablement llarga. Tot i això, la seva àvia es va poder entretenir a la paradeta centrada en el te tradicional del Japó, tot esperant la seva néta i pensant ja en com arribarà la primavera vinent.
ACTIVITATS DE LES 12 A LES 20 H
La festa de la primavera que es va celebrar ahir al Parc Central va començar pels volts de les 12 hores i va acabar cap a les 20 hores, quan el mestre Horacio Curti va delectar els assistents amb una exhibició de shakuhachi, una flauta japonesa. Els cirerers del parc van servir d’inspiració els diferents mestres japonesos que van passar per l’esdeveniment per poder recordar que, com la flor del cirerer, tot és efímer i s’ha de gaudir del moment.