Eusebi Nomen, Andorra Sobirana

“L'avortament no pot ser una arma per fer caure el Coprincipat”

Eusebi Nomen té 61 anys, està casat i ha tingut tres fills, un d’ells va morir uns anys enrere. Es defineix com a emprenedor i investigador. Va ser conseller general durant dos anys, entre el 2009 i el 2011.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El candidat a Cap de Govern per Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, busca centrar el seu missatge electoral en aquesta campanya en la seva negativa amb l’acord d’associació amb la Unió Europea. Nomen és un ‘outsider’ a la política andorrana.

Com veu la qüestió de l'avortament relacionada amb el manteniment del Coprincipat?

No estem d'acord que s'instrumentalitzi l'avortament com una eina fer caure la institució del coprincipat. Som molt conscients que a Andorra hi ha unes 150 dones que avorten a l'any. Però no hi ha cap dona a la presó per això i s'ha d'evolucionar perquè no pot ser que la dona estigui penalitzada per això. Però no pot ser una arma per fer caure el Coprincipat. No volem cap crisi constitucional per culpa d’això.

Com s'arregla el problema del lloguer en tres propostes clares i factibles?

La primera és que els habitatges turístics es facin sempre i quan la comunitat de veïns ho autoritzi per unanimitat. La segona és desbloquejar aquests habitatges creant un fons nacional de vida, que seria un fons d'assegurança de vida aportant un bé immoble, que no una aportació dinerària, on un aporta un pis a aquest fons i, a canvi, et doni una assegurança de vida pel valor d'aquest pis i el fons l'explotaria en forma de lloguers dignes, tarifades segons el salari mínim interprofessional. I, quan aquesta persona mori, els hereus rebrien els diners capitalitzats més l'immoble o el seu valor. I la tercera és que en un terreny consolidat no hi hagi una cessió d’entre un 7 i un 15% del valor de l’immoble al comú.

No fa la sensació que la campanya d'Andorra Sobirana és una mica monotemàtica contra l'acord amb la UE?

Nosaltres creiem que aquestes eleccions no són unes d'ordinàries sinó que són un referèndum sobre si anar per la via d'un acord d'associació o si esperar si funciona la via del tractat de lliure comerç, que està obrint la sortida del Regne Unit de la Unió Europea perquè és un element central que ens ho condicionarà tot.

Quina és la seva política impositiva?

Es basa en el fet que hi hagi molta riquesa generada des d'Andorra amb impostos molt reduïts. Aquesta és la nostra filosofia.

I respecte als funcionaris?

La funció de l'Administració és servir i protegir el ciutadà i no el polític de torn que mana al Govern. Per tant, és bàsic que els funcionaris estiguin professionalitzats. Posarem una formulació de la carrera professional molt clara. Hem de definir quina és la missió del funcionari, com se l'avalua i com progressa professionalment, subjecte a criteris objectius fixats per escrit i revisables per una comissió paritària formada per membres del Govern i del funcionariat.

En 6 o 7 anys ja es pagaran més pensions que es recaptarà en cotitzacions. Si no es fa res en una dècada, no quedaran diners al fons de pensions. Té alguna solució?

La única solució que hi ha és augmentar l'activitat econòmica, la resta és gestionar la misèria. Hem de canviar el model econòmic actual, basat a atreure societats que deslocalitzaven les seves empreses aquí i que ens va costar entrar a la llista grisa de l'OCDE, i atreure emprenedors creadors de riquesa.

Està preocupat perquè l'enquesta política del CRES li donava poc més d'un 3% dels vots i haurà de doblar com a mínim per entrar al Consell?

El que em preocupa és que en aquesta enquesta, un 60% de la població amb dret a vot va optar per no dir què votarà. No li dono cap valor.

Creu que tota l'oposició hauria d'haver fet un front comú contra DA?

I tant que ho crec! La política de DA és una política d'interessos personals. Això ha de canviar. Ha de tornar la democràcia i hem d'acabar amb les majories absolutes abusives del sistema i hem d'anar a un model on tot ho decideixi el ciutadà sobirà.

Per què no va presentar-se el 2015 i ara sí?

Al 2015 érem dues candidatures que ens presentàvem dient no a l'IRPF. Pintat em va garantir que aniria fins al final amb aquest missatge però ho va incomplir. Aquesta vegada, ens presentem perquè volem liderar l’oposició a l’acord d’associació amb la UE al pròxim Consell General perquè a Andorra som l'única veu que diu la veritat sobre aquesta qüestió.

Permetria votar els residents a les comunals?

Nosaltres animem els comuns que preparin una legislació sobre aquest tema. No ha de ser el Consell General qui ho faci sinó els comuns. Nosaltres votaríem a favor de la seva proposta.

Reduiria els anys per accedir a la nacionalitat?

No és el tema que ens preocuparia més en aquest moment. Però estem oberts a totes les consideracions. No és prioritari, per ara.

L'afer de l'entrevista a ‘la Rèplica’ creu que l'ha ajudat o perjudicat?

És vergonyós. Sobretot, quan és un mitjà públic. De fet, no soc l’únic que pensa així. Ja han dimitit sis batlles per aquest motiu. Això no havia passat mai en la història d'Andorra. Mai!

“L'avortament no pot ser una arma per fer caure el Coprincipat”

“L'avortament no pot ser una arma per fer caure el Coprincipat”

tracking