LA CAMPANYA

DA acusa Liberals-PS de voler apujar els impostos

El candidat de DA avantposa el model de “fractura social inexistent” dels socialdemòcrates al de país
en el qual “totes les persones compten”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’acte central de campanya a la parròquia del número 1 de la llista de DA, Xavier Espot, i del cap de Govern en funcions, Toni Martí, va reunir més de 400 persones –la platea es va omplir en la seva totalitat– a la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany. Un acte en el qual per fi es va poder veure l’Espot més combatiu –“m’han dit que em posi èpic”–, dins de les maneres més que cor­rectes del candidat demòcrata, quan va carregar contra el PS i Liberals. Ho va fer en afirmar davant d’una audiència entregada que “ens queden cinc dies de campanya i no hem de donar res per fet”, per afegir que “s’albiren dos models de país: el que defensa el PS amb el suport dels liberals, que és el de l’apujada d’impostos i el d’una fractura social inexistent, el de la divisió entre bons i dolents, entre funcionaris i no funcionaris”. Un model de la pinça PS-L’A que va avantposar al de DA: “Un model de país en què totes les persones compten.”

El candidat havia “felicitat” el PS minuts abans. I ho va fer per “haver mostrat les seves dues cares”. Una, la de tota la legislatura, la de no apujar els impostos, i l’altra, la de la campanya, la d’apujar-los. “Quan veig les propostes fiscals del PS em preocupo, perquè pot posar en risc la sostenibilitat econòmica del país i serà la fi de les residències passives”, va assegurar el líder demòcrata. El polític escaldenc va afegir que, a diferència dels socialdemòcrates, “no incrementarem la pressió fiscal perquè no fem promeses que no podem complir”.

L’Espot més èpic va arribar al final d’un acte en què el cap de Govern de funcions, Toni Martí, va ser la persona que va rebre més aplaudiments. I ho va ser sense haver de fer cap intervenció. D’ell va parlar la cònsol, Trini Marín, les candidates Sílvia Calvó i Roser Suñé i el mateix Xavier Espot. Tots per agrair-li els seus vuit anys al capdavant de l’executiu. “Sense ell [Toni Martí] no estaria aquí a dalt”, va dir el número 1 de DA, per afegir que “serà un exemple a seguir si soc cap de Govern els propers quatre anys”.

Més enllà dels atacs, pocs, a PS i Liberals, i dels elogis, molts, a Martí, present a la sala, Espot va dedicar la major part del seu discurs ha defensar les bondats del programa de DA. Abans de l’acte, en declaracions als periodistes, va parlar de la nacionalitat. Va dir ser partidari de reduir els anys de residència per poder obtenir el passaport –quinze seria la xifra– sempre que siguin més ambiciosos els requisits de coneixement del país i del català per a qui es vulgui fer andorrà. Tot i això, va admetre que a DA hi ha diferents sensibilitats i que caldrà un debat en el si del partit. “Si els partidaris de mantenir els vint anys em convencen amb arguments, no em tancaria”, va dir, per explicar que una possible solució a la demanda de la doble nacionalitat pot passar per l’acord amb la Unió Europea.

Les negociacions amb Brussel·les van ser part important del discurs del candidat a cap de Govern de DA. Espot es va felicitar pel bon acord signat respecte al tabac i va prometre no passar les línies vermelles (decisió en polítiques de migració, la no entrada indiscriminada de professionals liberals, el manteniment del monopoli d’Andorra Telecom i FEDA i tenir un prestador d’última instància) en la negociació de la resta de llibertats.

Increment del salari mínim

Abans del míting, a la tarda, amb mitja hora de retard i sense la presència d’Espot, DA va reunir els periodistes per prometre el mateix que dos dies abans, en la reunió de poble a Andorra la Vella, havia fet Roser Suñé: l’increment progressiu fins als 1.200 euros del salari mínim. La diferència respecte a dissabte és que ho va fer davant l’edifici de la CASS la número 5 de la llista, Ester Molné. “L’augment el farem progressivament perquè un 95% de les empreses d’Andorra són petites i mitjanes i un augment brusc comportaria la mort d’algunes i la pèrdua de llocs de treball i de riquesa”, va dir Molné, que va afegir respecte a la proposta d’altres partits d’incrementar el salari mínim “bruscament” i “per sobre de l’IPC” que seria “molt perjudicial” per al teixit empresarial.

tracking