Societat

Demanda d'eines per diagnosticar l'autisme

L’Autea ha elaborat un manifest per intentar promoure canvis positius per a la vida de les persones amb TEA

Demanda d'eines per diagnosticar l'autismeFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) ha enviat aquests darrers dies un escrit als partits polítics que es presenten a les eleccions de diumenge vinent amb dotze objectius específics per millorar la qualitat de vida de les persones amb l’autisme i de les seves famílies. Algunes de les propostes més destacades són elaborar una estratègia que garanteixi la detecció precoç en les persones amb TEA, garantir-los l’accés a una atenció primerenca des del naixement i facilitar-los una educació de qualitat individualitzada i centrada en la diversitat i en les seves necessitats.

Aquest manifest s’emmarca en el context del Dia mundial de la conscienciació de l’autisme, que va ser ahir. A part d’aquest text de dotze punts, la presidenta de l’Autea, Inés Martí, i la neuropsicòloga i la persona que està liderant el projecte, Carolina Pastor, van presentar el Llibre blanc de l’Autisme a Andorra, definit per Martí com “un document base que després permetrà analitzar i tenir tota una sèrie d’indicadors de dades, des de serveis, professionals, famílies i persones amb autisme, que ha de permetre als investigadors arribar a unes conclusions per poder dissenyar unes polítiques socials específiques per a l’autisme que siguin eficients”. La presidenta va afegir que “és molt important transmetre que l’autisme és una condició i no una malaltia. Cada persona amb TEA té unes singularitats diferents, unes especificitats que s’han de tractar de forma personal i individualitzada”. Pastor va remarcar que aquest serà un projecte “d’un any de durada.”

Més enllà d’aquesta qüestió, Inés Martí va voler remarcar que “cal fer-ho des del respecte però no des de la por. També s’ha de treballar des de la normalitat i l’oportunitat”. També va posar en relleu que “Andorra ha fet un esforç molt important els darrers anys per integrar les persones amb autisme. Tenim una escola inclusiva, que està funcionant bé, després tenim l’escola de Meritxell, que és prestadora de serveis, i els diversos ministeris. Des de l’Autea hem de continuar amb aquesta tasca de conscienciació, d’informació, d’abordatge i d’acompanyament a les persones amb el trastorn”.

Ahir l’Autea i la Federació Andorrana de Futbol van presentar un partit de futbol solidari al qual van assistir alguns polítics i esportistes coneguts del país.

tracking