La campanya

Piqué critica els partits que aposten per eliminar el SAAS

El director general de la parapública demana als candidats amb quines dades justifiquen fer-ho i si saben d’algun país que el ministeri gestioni els hospitals

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La taula rodona sobre la sanitat andorrana adreçada als treballadors del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), celebrada ahir a l’hospital amb la participació del set partits que es presenten a les eleccions generals per la circumscripció nacional, va acabar amb el director general de la parapública, Josep Maria Piqué, criticant les formacions que duen al seu programa l’eliminació d’aquest òrgan. Abans els set candidats havien desgranat les propostes per millorar la gestió de la sanitat. Tres d’ells, Jordi Gallardo (Liberals), Rosa Gili (PS) i Alfons Clavera (UPA), van indicar davant dels treballadors del SAAS que l’eliminarien. Una, Carine Montaner (terceravia), que el remodelaria. I tres, Eusebi Nomen (AS), Xavier Gra­-nyena (SDP) i Xavier Espot (DA), que el mantindrien.

Piqué, en el torn de preguntes obertes als treballadors i després de defensar la transparència de la gestió del SAAS i que no s’han de disgregar els sistemes sanitaris, va fer dues preguntes dirigides als que volen eliminar la parapública. “En quines dades es basen per justificar aquests canvis”, va ser la primera. “Quins països del món coneixen que el ministeri tingui responsabilitat de gestió de la sanitat”, va ser la segona.

I només un candidat va respondre directament a les qüestions. Va ser Gallardo. Sincer, va assegurar no disposar de dades econòmiques, que només són “plantejaments”, i va insistir que la política sanitària d’un país ha d’estar dictada pel ministeri i gestionada pels professionals. En les respostes de Gili, Clavera i Montaner, cap menció a les preguntes de Piqué.

Abans de la intervenció de Piqué i davant d’una cinquantena de treballadors del SAAS, un a un els set candidats van presentar les propostes dels seus partits per a la sanitat. Tenien 10 minuts, un període de temps que tots van respectar. Va començar Gili que va criticar el descontrol en la gestió que considera hi ha al SAAS i que el PS ha aconseguit dur als tribunals i va ser la més contundent en prometre l’eliminació del SAAS. Els socialdemòcrates volen crear dues parapúbliques: una per gestionar l’hospital i l’altra per a El Cedre. I que el personal d’atenció primària passi a dependre del ministeri.

Clavera va demanar consens en matèria sanitària, es va pujar al carro de l’eliminació del SAAS, i va prometre la supressió del metge referent, la creació d’un pla de salut mental i un servei per tractar les addiccions.

Gallardo, també contrari al SAAS, va assegurar, entre altres propostes, que farà una auditoria per conèixer el clima laboral de l’hospital, i Montaner va prometre una llei d’infermeria i el repartiment de la píndola de l’endemà a tots el centres d’atenció primària. Nomen va apostar per posar l’hospital al servei de l’usuari i va alertar, com no podia ser d’una altra manera, de les maldats d’un acord d’associació amb la Unió Europea per a la sanitat. Granyena és partidari d’un pacte d’Estat per a un pla nacional per la sostenibilitat del sistema, mentre que Espot va defensar la política sanitària realitzada per l’executiu demòcrata els darrers quatre anys.

Espot i Gili se les van tenir respecte a la possibilitat d’incrementar el reemborsament als fisioterapeutes. Espot va dir que ho farà. “No sigui electoralista, per què no va aprovar fa tres mesos l’esmena per apujar el preu de l’acte als fisioterapeutes”, va preguntar Gili. “Presentar una esmena per fer-ho sí que és electoralista. Fem una promesa electoral”, va replicar Espot.

Piqué critica els partits que aposten per eliminar el SAAS

Piqué critica els partits que aposten per eliminar el SAAS

tracking