La campanya

Quin és el partit més feminista?

Acció Feminista ha elaborat una anàlisi dels programes de les candidatures nacionals i territorials des d’una perspectiva de gènere.

Quin és el partit més feminista?

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El debat de l’avortament és un dels pocs temes que s’estan tractant a la campanya electoral d’entre tots aquells relacionats amb la lluita feminista. La seva despenalització, més que possiblement, afectaria el model d’Estat, quelcom que li afegeix un debat extra que fa mesos que és al carrer i que la darrera setmana també forma part de la campanya. Però els programes electorals tracten altres temes treballats des d’una perspectiva de gènere que tenen l’objectiu de trobar la igualtat entre homes i dones en diferents aspectes.

Acció Feminista ha elaborat una anàlisi dels programes electorals de les candidatures nacionals i territorials per determinar quines són les mesures feministes proposades pels partits, prenent com a referència diferents ítems com el nombre de candidates a les llistes i la seva posició, el tractament de la violència de gènere, la transversalitat de gènere, la bretxa salarial, la igualtat, el llenguatge inclusiu o les propostes per a la interrupció de l’embaràs. En aquest darrer aspecte, la majoria de partits fan diferents propostes com poder fer-ho en els tres supòsits, en el cas de PS i Progressistes-SDP, realitzar un referèndum, en el cas de L’A, dur a terme un servei d’acompanyament, segons Demòcrates, o amb un servei externalitzat, en el cas de Ciutadans Compromesos. Terceravia, UPA i Andorra Sobirana no fan referència a la despenalització de l’avortament. Aquests tres són els mateixos partits que, segons Acció Feminista, en el seu programa no fan referència a cap dels aspectes analitzats des d’una perspectiva de gènere. Sobre la violència de gènere, Progressistes-SDP, L’A, PS i Demòcrates tenen punts específics amb diferents programes per tal d’erradicar aquesta xacra. UPA en parla, però l’anomena “violència emocional” o “violència domèstica”.

La representació femenina a les llistes també és un aspecte avaluat a l’anàlisi. Liberals d’Andorra és la formació amb més candidates, amb nou a la llista nacional i cinc a les territorials. La segueix terceravia amb set candidates a la llista nacional i sis a les parroquials, a més de set suplents.

Acció Feminista destaca, però, que cap de les formacions aplica la transversalitat de gènere en els seus programes. Encara queda molt per fer i ho demostra la manca de propostes en aspectes importants per lluitar per la igualtat.

tracking