Els professionals liberals s'organitzen per protegir el sector davant la UE
Bellocq diu que “no estem en contra d’Europa” però que volen garanties que no els perjudicarà
Els professionals liberals estan preocupats per les conseqüències que pot tenir l’acord d’associació amb al Unió Europea en el sector i, malgrat la situació de contesa electoral, no s’han aturat i segueixen treballant per preparar les demandes que reclamaran que tingui en compte el proper Govern a l’hora d’afrontar la negociació que els afectarà, la de la circulació de serveis. “Per molt que hi hagi eleccions el projecte està sobre la taula”, va assenyalar la representat del Consell de col·legis professionals i degana dels advocats, Sophie Bellocq. L’ens ha contractat l’assessorament d’un advocat especialista en afers europeus, Laurent Pettiti, que dimecres va estar al país i es va entrevistar amb representants de les diferents organitzacions professionals. Bellocq va deixar clar que “no estem en contra d’Europa, volem intentar trobar una solució que ens doni garanties que el sector no desapareixerà”. I va insistir en la necessitat que es tinguin en compte les dimensions del país, amb una realitat que no té res a veure “amb Espanya, França o Itàlia” i que necessita mesures de protecció.
Bellocq va afirmar que volen un model que protegeixi el país i “la qualitat dels serveis” que s’hi presten, i va recordar que el ponent del Parlament europeu per a l’acord d’associació, Juan Fernando López Aguilar, els va traslladar que “els propis negociadors europeus” entenen que hi hagi mesures per adequar-se a la realitat d’un petit Estat. Un posicionament que il·lustra, per a la degana dels advocats, que no estan demanant res d’extraordinari. I així li ho traslladaran al cap de Govern que surti dels comicis, però també estan disposats a la acudir a Brussel·les si fos necessari. Però al proper executiu també li demanen que hi hagi més personal dedicat a la negociació amb Europa per afrontar les converses amb plenes garanties. “S’ha de contractar gent amb formació en afers europeus”, va assenyalar, tot recordant que en aquesta primera fase negociadora el personal dedicat al ministeri d’Afers Exteriors han estat quatre persones (que, a més, han compaginat aquesta tasca amb d’altres, va explicar) quan a Liechtenstein són 80 “dedicats només a això”.
Obertura
Bellocq va recordar que arran de l’obertura econòmica ja hi ha professionals forans fent exercici liberal. I que de la mateixa manera que han reclamat i reclamen amb l’obertura econòmica el que volen és que no hi hagi una saturació de professionals, que es vetlli per la qualitat i també la reciprocitat, no pas que hi hagi un tancament. I va puntualitzar que també els estats grans exigeixen, per exemple, que els estrangers que vulguin instal·lar un despatx compleixin els requisits formatius fixats al país per aquella professió.
El col·lectiu seguirà reflexionant al tomb de les possibles solucions que es proposaran al proper executiu per tal d’encarar les negociacions amb Europa. Al juny podrien mantenir una altra trobada, malgrat que el contacte és permanent.