Salut
Andorra, cinquè país amb menys mortalitat per l'alimentació
Un estudi reflecteix que una de cada cinc morts al món el 2017 estava associada a una mala dieta
Andorra és el cinquè país del món amb menys mortalitat a causa de la mala alimentació. Així ho reflecteix un estudi publicat a la revista The Lancet anomenat Càrrega global de la malaltia, que examina les tendències de consum segons quinze factors dietètics clau entre el 1990 i el 2017 en 195 països. La investigació, finançada per la fundació de Bill i Melinda Gates, conclou que els factors alimentaris amb més incidència en les morts són un excessiu consum de sodi i la insuficient ingesta de fruites, verdures, llegums, fruits secs i llet, seguit de l’abús de begudes dolces, sucre, greix i carn vermella. “Les morts s’associen més a no menjar suficients aliments saludables que a menjar molts que són perjudicials per a la salut”, apunten els investigadors, els quals expliquen a l’estudi que les morts a causa de la dieta solen estar relacionades amb problemes cardiovasculars, els quals van provocar 10 milions de defuncions l’any 2017; càncers, que van provocar 913.000 morts, i diabetis del tipus 2, que en va provocar 339.000. En total, l’any 2017 hi va haver 11 milions de morts a conseqüència d’una mala dieta, tres milions de persones més de les que es van registrar l’any 1990.
Dels 195 països analitzats, Uzbekistan, Afganistan, Illes Mar-shall i Papua Nova Guinea són els que més mortalitat relacionada amb la dieta registren. Per contra, els països amb menys índex de morts a causa de l’alimentació són Israel, amb 89 defuncions cada 100.000 persones, seguit de França, Espanya, Japó i Andorra.