Cap indici d'ós bru a Andorra l'any passat

L’Oficina Nacional de la Caça i de la Fauna Salvatge de França, que recull les dades de tot el Pirineu, ha trobat rastres de 40 plantígrads a la serralada

Cap indici d'ós bru a Andorra l'any passat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Oficina Nacional de la Caça i la Fauna Salvatge francesa és l’en-carregada de publicar cada any l’informe de la població d’ossos bruns al Pirineu. Un informe que elabora amb les dades que els faciliten les autoritats andorranes, franceses, catalanes, aragoneses, navarreses i basques encarregades del Medi Ambient en cadascun aquests territoris. Per quart any consecutiu a Andorra no s’ha trobat cap indici de la presència o del pas per les muntanyes del Principat de cap plantígrad. L’últim cop va ser el setembre del 2014 quan els banders van trobar restes de femtes d’os bru a la par-ròquia d’Ordino, al nord del Principat. Era el primer cop des del 2009 que es trobava una prova física del pas del plantígrad per Andorra.

Etiquetes:

El juny del 2012, però, una persona que caminava per la muntanya i experta en animals va assegurar a Patrimoni Natural haver-ne vist a una distància de 200 metres un exemplar. Cal remuntar-se al 2009 per trobar altres episodis d’entrades de plantígrads a Andorra. Un dels ossos autòctons del Pirineu, Boutxí, ho va fer com a mínim dos cops l’any 2006. Va accedir dues vegades a la parròquia de Canillo i en una de les seves incursions es va situar a uns 10 metres d’un habitatge de Plans. Es creu que el mateix os, l’any 2004, va atacar un vedell a la vall de Ransol, a prop de Canillo. Un mes abans s’havia vist la seva presència a la carretera de Montaup. Aquella va ser la primera i única vegada que es va produir un atac d’os a Andorra des que es va iniciar el programa de reintroducció de la espècie.

Uns 40 exemplars detectats

L’informe realitzat per França indica que durant el 2018 s’ha pogut documentar la presència de 40 ossos bruns al Pirineu i que aquests només es mouen per un 10% del territori de la serralada. Fa dos anys es van trobar indicis de la presència de 43 exemplars i les autoritats xifren en 46 la població d’ossos de la serralada comptant les dues femelles alliberades al Béarn el passat octubre.

L’estudi indica que al 2018 es van poder identificar 20 femelles d’os, 19 mascles i un individu del qual no es va poder determinar el sexe. Del total de plantígrads es considera que hi ha 22 adults potencialment reproductius. Els experts consideren que al 2019 la xifra d’exemplars es corregirà a l’alça. A Catalunya estan presents a l’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. També ho estan a la veïna regió de l’Arieja.

DONEN PER MORT EL SEMENTAL 'PYROS'

L’equip PyrosLife, que coordina la Generalitat de Catalunya, dona per mort el veterà os Pyros, a qui es considera pare i avi de la majoria de plantígrads del Pirineu. El consideren desaparegut, tot i que no s’ha trobat el cos, per la seva avançada edat (ara mateix tindria 29 anys, el que en edat humana serien uns 80) i perquè no se’n té notícies des de principis de l’abril del 2017 quan va ser fotografiat a l’Aran. Pyros ha estat el mascle dominant al Pirineu durant més de 20 anys i els seus descendents sumen 55 exemplars, dels quals 30 són fills directes. Per trencar amb la dominància reproductora de Pyros i aportar variabilitat genètica a la població d’ossos del Pirineu, el 2016 la Generalitat va alliberar Goiat, un os jove provinent d’Eslovènia, acusat de nombrosos atacs.

tracking