La cita electoral

Els set no-amics

Tot molt sec, els set candidats gairebé no han parlat entre ells i es nota la incertesa del resultat, les males relacions entre molts d’ells, les cicatrius dels atacs mutus i una campanya esgotadora.

Els set no-amics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La foto tradicional del Diari per al dia de les eleccions ha estat menys friendly de l’habitual. Entre l’evident cansament acumulat, les seqüeles de criticar-se mútuament durant quinze dies i la motxilla d’una legislatura de tensió permanent, l’ambient no estava per a tirar coets. Si haguessin tingut l’oportunitat de no anar a la foto sense quedar malament, amb la por de perdre algun vot, avui aquí al costat hauríem d’haver posat imatges d’una taula, una bandera i una cadira.

D’entrada l’elecció del despatx del Cap de Govern com a escenari de la foto ha comptat amb algun detractor. Tant Eusebi Nomen com Pere López indicaven que si s’escullen consellers generals no té lògica que fos el despatx del cap de l’executiu on es fes la imatge. La voluntat, en tot cas, era reunir el set en el despatx que un d’ells ocuparà durant els propers quatre anys. Ja perquè anessin mirant si voldran canviar els mobles o penjar algun quadre més o on posaran la foto familiar.

L’escasa interactuació entre els aspirants potser també té a veure amb els cinc debats a set que s’han fet en aquesta megacampanya d’una intensitat d’actes només comparable amb la nul·la il·lusió despertada en la ciutadania. Eusebi Nomen va ser el més actiu i se li notava un cert grau de joia vinculat al debat d’Andorra Televisió de divendres a la nit. La resta estaven per poques bromes i poques ganes de continuar amb el xou ni que sigui per estar-se quiet una estona i forçar un somriure mentre et fotografies.

El repartiment de llocs darrere de la taula del Cap de Govern ja ha marcat la línia d’absència del bonrollisme. Tenien l’opció d’elegir ells mateixos com distribuir-se, però no estaven ja per romanços. Nomen, això sí, ha escollit ràpidament posar-se al costat de la bandera. Durant la sessió de fotos gairebé s’hi ha arribat a embolicar. Les relacions entre ells, passi el que passi avui, a nivell personal no són per tirar cohets. S’han donat tanta llenya al Consell en aquesta legislatura que no queda espai per cap tipus de colegueo. I per acabar-ho d’adobar, hi ha ferides massa recents com la de Pintat amb Gallardo per la guerra pel poder dins de Liberals d’Andorra. O rancúnies que sembla que no cicatritzaran mai com la de SDP amb el PS.

Quan els fotògrafs els han demanat que posesin de forma més relaxada només Clavera ha fet un pas al front. La resta semblava que asseure’s sobre una taula fa que no et voti ni la família. I s’ha hagut de descartar. Vint minuts de fotos amb un sol pla. L’únic que trencava el silenci era el clic de la càmera o Nomen fent apreciacions. “Amb aquest flaix necessitarem ulleres de sol.” O agafant la bandera andorrana i dient que al final “es posarà la de la blava (Unió Europea) però amb quinze estrelles (en referència al 15% d’IVA)”. Cap comentari de la resta. Ni resposat ni crítica.

I tal com ha acabat han fet una escueta declaració al web diariandorra.ad i han marxat. Quins temps aquells, on la sèrie de fotos durava deu minuts i els candidats s’estaven una hora i mitja comentant com havia anat la campanya i fent-se bromes els uns als altres. Massa incertesa i molta por al que passi avui perquè la majoria es juga la carrera política.

Els set no-amics

Els set no-amics

tracking