Economia

Energia francesa de proximitat i renovable

El director comercial d’EDF sud-oest explica que “la meitat” serà renovable dels parcs eòlics i centrals hidràuliques del sud del país gal

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’acord que van signar recentment FEDA i l’empresa elèctrica pública de França, Électricité de France (EDF), per a la importació d’energia al Principat implica que part d’aquesta energia provingui de les plantes de producció de l’Occitània. Així ho explica el director comercial d’EDF sud-oest, Olivier Roland, que remarca el fet que l’acord, anomenat PPA (Power Purchase Agreement), suposa alhora garantir “energia renovable”. És a dir, continua, que “la meitat” surti de “les centrals eòliques i hidràuliques que hi ha a la regió sud-oest” francesa. “S’ha de dir a la gent que consumeix electricitat que està produïda a prop seu”, afegeix. Així mateix, Roland posa l’accent en el fet que aquest PPA és el primer que ha signat EDF i que representa “el subministrament d’electricitat a Andor-ra en un període llarg” amb “estabilitat de preus”.

“L’important, al ser a llarg termini, és l’estabilitat de preus”, insisteix, i argumenta que “avui el preu és molt baix, però després pot ser molt elevat i això donarà una estabilitat fonamental i una seguretat sobre el pilotatge econòmic de l’alimentació de l’electricitat”. Aquest acord amb forma de Power Purchase Agreement entre la companyia gal·la i

l’andorrana entrarà en vigor a partir de l’any 2020. D’altra banda, Roland destaca la futura entrada de Dalkia, la filial d’EDF dedicada a explotar xarxes de calor, a l’accionariat de FEDA Capçalera per “aportar el saber fer a la construcció de xarxes de calor i de centrals de cogeneració”. “Dalkia és el líder europeu de xarxes de calor i aporta aquesta capacitat a FEDA”, assenyala.

Relació francoandorrana

En aquest sentit, el director comercial d’Électricité de France al sud-oest de França recorda que “fa molt de temps que EDF i Andorra treballen junts”. “No és una cosa nova”, assenyala, i emfatitza que “som dos països limítrofs” i amb els vincles propis del Coprincipat. “Crec que EDF té actius molt interessants per als projectes d’Andorra”, planteja. De fet, Olivier Roland posa en relleu el “potencial solar important” que té el Principat per poder desenvolupar encara més les energies renovables, així com les eòliques. “Té muntanyes i molts indrets amb un interès fort per tot l’eòlic”, justifica.

A més a més, en relació al treball que s’ha fet fins ara per part de FEDA a l’hora de posar en marxa centrals d’energies renovables en diversos punts del país, Roland considera que s’ha aconseguit “un equilibri entre tots els sistemes”. No obstant això, el dirigent de l’elèctrica gal·la destaca que la implantació de centrals d’energia renovable també ha de comptar amb l’acceptació ciutadana. “És una problemàtica que hi ha a tot Europa, el solar té una acceptació sense problemes, però l’eòlic té dificultat d’acceptació”, lamenta, tot i que insisteix que “les renovables per a Andor-ra són molt interessants i ho seran quan hi hagi comprensió per part dels andorrans”. En paral·lel, preguntat pel fet que FEDA sigui un monopoli, Olivier Roland manifesta que “és molt interessant perquè Andorra és un país petit”. “Hi ha molta coherència entre la decisió política i la traducció operacional”, afirma, i sentencia que “és indispensable aquesta proximitat”.

Energia francesa de proximitat i renovable

tracking