Festa transversal laurediana
Les famílies de la parròquia van aprofitar la jornada electoral per sortir al carrer i apropar-se a l’antic comú. La sorpresa del matí va ser la gran quantitat de joves acudint a les urnes.
L’antic comú de Sant Julià de Lòria, a tocar de la plaça de la Germandat, va ser el lloc escollit per tal que els votants de la parròquia exercissin el seu dret a vot aquestes eleccions generals. L’antic comú va ser el punt de trobada en el qual molts veïns lauredians de diverses edats van optar per acudir a les urnes per renovar els 28 escons del nou Consell General que s’establirà a partir d’ara. El més interessant de la jornada matinal a Sant Julià va ser observar com s’apropaven moltes famílies quasi al complet al punt de votació. En alguns casos s’hi veien els pares, els fills i els avis. Semblava que aquest dia no se’l va voler perdre ningú, tot i la llarga cua que havien de fer. També cal esmentar l’elevat nombre de joves que votaven per primera vegada.
La majoria d’aquests joves nouvinguts a poder decidir sobre el futur de la política andorrana es mostraven il·lusionats i responsabilitzats ahir. A tall d’exemple, Leo Sangrà assegurava que “tenia ganes que arribés el dia d’avui per exercir el dret a vot. He seguit la campanya per la televisió i la ràdio però no he vist cap debat sencer”. Sangrà també indicava que, tot i el gran nombre de candidatures que es presentaven enguany, fins a set, ell “tenia clar a qui votar”.
Per la seva banda, Àlex Sierra també va fer ús del seu vot per primera vegada i indicava que “només he seguit la campanya del partit que volia votar. Aquestes dues setmanes de campanya electoral no han servit perquè em replantegés les coses i canviés el vot”. Sierra, vehement i amb unes conviccions molt fermes, va voler remarcar que “tenia clar per qui votar des d’un primer moment”.
Un altre votant primerenc, Jan Marc Alsina, admetia que “fins ara no havia estat gaire immers en la política andorrana, però aquests últims dies, no per força sinó per interès, crec que tots els joves ens hi hem endinsat més, perquè és la primera vegada, fa il·lusió i has de saber per qui votes”. Preguntat per si aquestes eleccions servirien per canviar millor el país i la vida dels joves, Alsina va respondre amb un dubitatiu “ja ho veurem”.
Sònia Carrancà és un cas diferent als anteriors. Ella es la primera de la família que té dret a vot ja que els pares no són andorrans i la germana no va poder ser-hi. Entrant en matèria, Carrancà va afirmar que espera un Consell “que estigui més repartit que ara. He decidit el meu vot durant la campanya”.
PROBLEMES PER A LES PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA
La nota menys agradable de la jornada d’ahir van ser les queixes d’algunes persones d’edat avançada sobre la dificultat que podia suposar per a una persona amb problemes de mobilitat reduïda acudir a l’antic comú de Sant Julià a dipositar el vot. “El meu marit avui no vindrà perquè no es pot moure gaire. Tampoc ho tindria gaire fàcil si s’hagués decidit a venir”, exclamava una àvia acompanyada d’un dels seus fills. Aquest home, de mitjana edat, reclamava millores de cara al futur tot indicant que “haurien de posar alguna facilitat a les persones amb algun tipus de problema de mobilitat, com el meu pare”. I recalcava una possible solució: “Una bona idea seria posar alguna rampa a l’entrada.” Es van veure poques persones amb cadira de rodes al matí.