Justícia
La represa del 'cas BPA' s'embolica per la suposada renúncia de Jacques Richiardi
El magistrat retirat havia anunciat que deixava el càrrec a final d’any i que no volia ser al tribunal en l’‘afer Banca Privada’ però hi consta com a membre
La vista del cas BPA està previst que es reprengui el 16 de setembre vinent, prop de dos anys després que s’iniciés, el gener del 2108, segons va comunicar ahir al matí a les parts el tribunal. La previsió per a les sessions és que s’allarguin fins al desembre d’aquest any, però caldrà veure si és suficient, segons fonts properes al cas, a causa que es preveu que la línia de les defenses sigui continuar recorrent sobre la base de qüestions formals com han fet fins ara i que poden continuar aturant el judici. La represa, però, està marcada per la composició del tribunal un cop el primer president, Josep Maria Pijuan, va ser apartat del cas per una de les múltiples recusacions que li va fer l’advocat Josep Anton Silvestre. Cal recordar que Silvestre i/o els seus clients tenen recusats onze batlles i magistrats del cas BPA. Els Cierco també van recusar la batlle Azahara Cascales, que ha quedat fora de la instrucció del cas Lansdstreet.
La recomposició del tribunal arriba amb Enric Anglada com a nou president, amb Concepció Barón i Jacques Richiardi acompanyant-lo. La designació de Richiardi ha provocat polèmica dins del món judicial ja que el magistrat va presentar la dimissió, que havia de ser efectiva a final d’aquest any. Richiardi és un magistrat francès a temps parcial ja que es troba retirat. Precisament el motiu fonamental de la jubilació, segons diferents fonts jurídiques, estava vinculat al rebuig a formar part del tribunal que ha de jutjar el cas BPA. D’una banda, Richiardi no tenia cap intenció d’haver-se de passar a Andorra els quatre mesos que duraran les sessions. Com que les vistes tindran lloc els dies entre setmana des de setembre fins a desembre estar al tribunal suposava per al magistrat instal·lar-se gairebé a viure de forma fixa al país durant aquest temps.
El segon motiu de Richiardi és el rebuig general dins del món judicial a voler tenir relació amb el cas BPA. Fins ara Silvestre ha recusat, que al cap i a la fi és posar en dubte la imparcialitat del batlle o magistrat afectat, pràcticament tots els jutges que han tingut a veure amb BPA. La tàctica ha aconseguit, segons les mateixes fonts, que un cop que ja hi ha un terç dels batlles i magistrats del país recusats la resta no tingui cap ganes de patir les mateixes conseqüències.
LA BATLLIA INSTA QUE DECLARIN DIVUIT ARGENTINS
La Justícia Federal de Mar del Plata ja té en el seu poder la comanda que la Batllia va fer a l’Argentina perquè prengui declaració indagatòria als testaferros de Daniel Muñoz, exsecretari de Néstor Kirchner, i als financers que va utilitzar per treure els diners del país a través de Banca Privada d’Andorra. El jutge federal Santiago Inchausti ha convocat les 18 persones requerides per Andorra i va demanar col·laboració a la fiscal Laura Mazzaferri, amb qui porta endavant la recerca d'una associació il·lícita amb cases de canvi que suposadament netejaven els diners mitjançant BPA. Les sessions interrogatòries seran transmeses per videoconferència a la Batllia. Entre els que declararan hi ha els penedits Sergio Todisco i Elizabeth Ortiz Municoy, que van reconèixer haver fet de testaferros de Muñoz. També hi seran els propietaris de la casa de canvi del Grup Jonestur, Óscar Rigano i Juan Carlos García. La Batllia està investigant aquesta trama en què presumptament els Kirschner rentaven diners mitjançant homes de palla del secretari personal de Néstor Kirschner.