Andorran Banking no té informació de fusions

Esther Puigcercós assegura que a la taula d’Andorran Banking “no es parla” d’unió d’entitats

Andorran Banking no té informació de fusionsG. C.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, va assegurar ahir en una trobada amb els mitjans de comunicació que a l’òrgan que aglutina els cinc bancs del país no s’ha dit res sobre possibles fusions d’entitats. “Els accionistes de cada entitat són els que prenen les decisions”, va indicar preguntada pels periodistes respecte als rumors d’unions bancàries, per sentenciar que “a la taula d’Andorran Banking no es parla de fusions”.

Etiquetes:

Puigcercós va fer aquestes declaracions en la roda de preguntes posterior a la presentació dels resultats globals del sector bancari de l’any passat. Com ja va avançar el Diari, la banca andorrana va obtenir un benefici l’exercici 2018 de 100 milions d’euros, 31 menys que el 2017. Es tracta d’una caiguda del 23,6% que s’afegeix a la que ja es va viure l’exercici del 2017, quan els beneficis nets de les entitats bancàries van caure un 15% (de 155,9 milions a 131). Cal recordar que el 2016 els beneficis van baixar respecte a l’any anterior, en aquest cas un 7%.

Malgrat la caiguda del benefici del 2018, des d’Andorran Banking es va valorar el resultat de manera satisfactòria, ja que l’han assolit tot i la conjuntura econòmica de tipus d’interès baixos, la caiguda de les cotitzacions dels mercats financers durant el darrer exercici i les fortes inversions tecnològiques i d’adaptació a les noves regulacions realitzades pel sector.

Puigcercós va recordar que “els tipus d’interès no els marca Andorra, els marca [el president del BCE] Mario Draghi”, que s’ha viscut una baixada de la cotització en els mercats durant l’últim trimestre del 2018 de més del 15% i que el sector va invertir l’any passat prop de 30 milions d’euros en tecnologia per adaptar-se a les exigències de l’acord monetari. “El 2019 acabem les reformes i ja podrem parlar cara a cara amb les altres entitats europees”, va dir.

Recursos gestionats de clients

La directora d’Andorran Banking va destacar que les entitats gestionen 44.925 milions d’euros de recursos de clients (dipòsits i fons d’inversió), que una meitat estan al Principat i l’altra a fora, i que aquests gairebé s’han duplicat en els darrers deu anys. Va assegurar, preguntada pels periodistes respecte d’acomiadaments al sector, que “ara mateix hi ha els mateixos treballadors que fa cinc anys”. Al que no va poder respondre va ser si la massa salarial és ara la mateixa que fa un lustre.

Puigcercós va destacar que per primer cop s’ha calculat la ràtio de solvència segons els criteris europeus de Basilea III i que en el cas del sector bancari andorrà és del 16,30%, per “sobre de la mitjana dels bancs europeus, que se situa en el 14,18%”. Segons la directora general, “una altra dada important que mostra la sostenibilitat i confiança del sector bancari andorrà és la rendibilitat financera (ROE), que se situa en un 7,31%, per sobre la mitjana dels bancs europeus, que és del 6,85%”.

Per últim, va indicar que les entitats bancàries han injectat 970 milions d’euros, un 27,9% més que l’exercici anterior, a l’economia real en forma de préstecs i pòlisses a empreses i particulars, “per la recuperació econòmica i el creixement de la demanda”. La inversió creditícia global, va asse­nyalar, ha estat de 5.909 milions d’euros, un 1,23% menys que l’exercici anterior, “ateses les amortitzacions de préstecs existents”.

Prestador de darrera instància

Respecte el futur, Puigcercós va insistir en la necessitat de comptar amb un prestador d’última instància i d’ingressar al Fons Monetari Internacional. Quant a l’acord monetari, va dir que ja s’ha implantat el 90% de la normativa.

Andorran Banking no té informació de fusions

tracking