Societat

El numismàtic de la denúncia al Govern és número 2 de Vox a Sevilla

Pulido va ser condemnat el passat juny per la Batllia a cinc mesos de presó condicional per calúmnies i difamacions contra funcionaris

El numismàtic de la denúncia al Govern és número 2 de Vox a Sevilla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rubén Pulido, el numismàtic espanyol que va iniciar una creuada contra el Govern per la distribució dels euros andorrans i que va assegurar que havia creat una associació internacional anomenada Plataforma de Col·leccionistes i Professionals de Monedes Ultratjats per Andorra per portar l’Estat davant les institucions europees, es presentarà a les eleccions espanyoles del 28 d’abril amb el partit d’ultradreta Vox. Però més enllà de la decisió de Pulido de fer el salt a la política de la mà del partit feixista i xenòfob espanyol, ahir es va conèixer que el numismàtic va ser condemnat el passat més de juny per la Batllia com a autor dels delictes menors de calúmnies i difamacions contra funcionaris públics amb l’agreujant en relació amb les calúmnies de ser el subjecte passiu funcionari en l’exercici de les seves funcions. La Batllia, segons va publicar ahir el digital El Español, el va condemnar a cinc mesos de presó condicional després de sentir la fiscalia i l’acusat que va testificar a Espanya.

Pulido ha estat condemnat per les declaracions que va fer en un mitjà de comunicació andorrà en les quals assegurava que el Govern havia comès abusos en la venda dels euros andorrans de col·leccionisme i que aquesta acció havia generat un mercat negre de més de tres milions d’euros en el qual havien participat taxistes, policies i duaners del Principat.

Demanda del Govern

El Govern va decidir demandar Pulido, no per aquestes declaracions, sinó per un correu electrònic que va enviar al ministre de Finances, Jordi Cinca. El correu electrònic, segons s’indica a la sentència de la secció d’Instrucció número 1 de la Batllia deia el següent: “En tot aquest temps he rebut suculentes ofertes de premsa andorrana per tal de publicar a manera de dossier tota la documentació que la nostra empresa [de compra i venda de monedes] té relativa a comunicacions amb diverses persones a Andorra, des de persones lligades a la política del país fins a personal pertanyent a duanes que ens oferien certs privilegis a canvi de quanties econòmiques”.

Abans de la demanda presentada pel Govern contra Pulido –la Batllia va començar la investigació el setembre del 2016–, el numismàtic havia assegurat que la Plataforma de Col·leccionistes i Professionals de Monedes Ultratjats per Andorra anava a presentar-ne una contra l’executiu. Segons va relatar en el seu dia al Diari, sis professionals de la numismàtica estrangers, englobats en la plataforma, tenien previst presentar davant la Batllia una demanda col·lectiva contra el Govern. A la denúncia va explicar que sol·licitarien una indemnització a l’executiu per responsabilitat patrimonial. Cada un dels professionals demanaria 50.000 euros d’indemnització. És a dir, 300.000 euros que hauria de pagar el Govern si els tribunals andorrans acabessin donant la raó als numismàtics. Res s’ha sabut de la demanda.

El numismàtic espanyol està sent protagonista de l’actualitat a la província espanyola de Sevilla, tant pel seu pas a la política com per les denúncies de l’associació de consumidors espanyola Facua, respecte a la qual hauria estafat diverses persones que haurien comprat monedes de col·leccionisme a través de l’empresa Pulifil, de la qual Pulido era el propietari. Era, segons les informacions recollides a El Español, perquè l’empresa ja no estaria en funcionament. Les denúncies que han arribat a Facua són de col·leccionistes que haurien pagat per avançar la compra de monedes i que mai haurien rebut el producte adquirit a l'avançada. Segons Facua, els consumidors que s’han dirigit a l’associació i d’altres que relaten la seva experiència en fòrums de numismàtica expliquen que fa mesos, fins i tot anys, reclamant a Pulido que els torni les desenes, centenars i, en alguns casos, milers d’euros que li van pagar per monedes que mai els va enviar. És el que exposen clients d’Espanya, Bèlgica, França, Itàlia i Alemanya. Facua assegura haver pogut constatar que l’empresa ha tancat les seves pàgines web i la majoria dels seus perfils en xarxes socials. En els dos que queden oberts, a LinkedIn i YouTube, ni tan sols indica que Pulifil, que va començar a funcionar fa més d’una dècada, hagi deixat d’operar.

El numismàtic de la denúncia al Govern és número 2 de Vox a Sevilla

tracking