La CEA defensa que el pagament per transferència és el més segur

Des de la patronal al·leguen que és el mètode que ofereix més garanties tant als empresaris com als treballadors

La CEA defensa que el pagament per transferència és el més segurFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) defensa que la transferència bancària és el mètode més segur a l’hora de pagar les nòmines dels empleats. Arran les consultes que la patronal ha rebut pels problemes que ha generat el nou codi de relacions laborals en relació amb el pagament dels treballadors, la secretària de la junta directiva de la CEA, Elena Redondo, va explicar que estan tractant de solucionar-ho a través d’informació i assessorament a les empreses. Malgrat això, no considera que s’hagi de modificar la llei, ja que, segons va dir, els problemes derivats de l’entrada en vigor del nou codi no són suficientment greus i les empreses podran adaptar-se.

Etiquetes:

Així mateix, el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va afirmar fa uns dies que no es preveu cap canvi legislatiu en aquest sentit, ja que, segons va dir, “costa entendre que qualsevol treballador d’Andorra no tingui la possibilitat de cobrar la seva nòmina a través d’un compte bancari”. En qualsevol cas, Cinca va posar en relleu que l’obligació del Govern és “entendre” per què s’estan produint aquests problemes i va assegurar que l’executiu tractaria d’analitzar-los i “veure com s’hi pot posar remei”, tot i que va remarcar que “segurament són qüestions molt puntuals”. El ministre portaveu va apuntar que el pas del pagament per xec a pagament per transferència bancària representa “un salt qualitatiu”, explicant que aquest “té la voluntat d’afavorir la transparència”.

D’altra banda, Cinca va avançar que l’executiu es posaria en contacte amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) “per contrastar aquestes dificultats” i “per veure què és el que està passant en aquest sentit”, però des d’Andorran Banking asseguren que no han rebut cap demanda per part dels empresaris.

Problema de temporada

Després de manifestar les dificultats que tenen alguns establiments per pagar per transferència, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va insistir que aquest és un problema que es troben, principalment, amb els treballadors de temporada, ja que “l’habitual és que la gent d’aquí cobri a través del banc i sense cap problema”. Sobre els temporers, Ramos va explicar que “tenen moltes depeses per obrir comptes bancaris i molts volen cobrar en efectiu o en xec. A més, ja s’enfronten a moltes problemàtiques com ara trobar feina o allotjament, que és bastant car, i aquest canvi no ajuda gaire”. En aquest sentit, Ramos creu que es podria arribar a un acord per tornar a permetre el pagament amb xec, la qual cosa solucionaria el problema perquè, segons va apuntar, “si el que volen és dur un control, amb el xec es pot controlar”.

Les estacions d’esquí, que també compten amb un volum important de temporers a les seves plantilles, han hagut d’adaptar-se a aquest i altres canvis amb l’entrada en vigor del nou codi de relacions laborals. Des d’Ordino Arcalís asseguren que no han patit aquest problema perquè davant la imminència de les modificacions en el reglament, es van fer una sèrie de sessions informatives perquè els treballadors de recursos humans poguessin fer front a la temporada d’hivern sense que la nova llei provoqués problemes amb els treballadors.

De fet, l’estació va posar com a condició indispensable per a la contractació dels empleats que aquests tinguessin un compte bancari i treballadors dels bancs es van desplaçar per facilitar aquest procés i que l’arribada dels temporers no col·lapsés les oficines.

Més demandes dels hotelers

Sobre la possibilitat de modificar el codi de relacions laborals per tal de solucionar els problemes que s’estan trobant les empreses, Carles Ramos va assegurar que la Unió Hotelera està treballant amb “tres o quatre punts importants” dels quals considera que es podrien estudiar alguns canvis. Principalment, el president de la UHA fa referència al còmput d’hores dels treballadors, ja que, segons explica, “és complicat complir-ho” perquè al sector de l’hostaleria, la temporada d’hivern obliga els empleats a acabar la jornada molt tard i començar-la molt aviat al dia següent en moltes ocasions: “els clients que tenim són d’esmorzar i sopar perquè el dinar el fan a pistes. Complir les 12 hores de descans implica tenir gairebé dues plantilles”.

tracking